„Zajlik
Megbeszéljük...

Ujhelyi: Ursula von der Leyen vitte el a show-t, és Magyar Péter nyert a legtöbbet a vitán

10/10/2024 23:51

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Ujhelyi István volt európai parlamenti képviselő döbbent magyar kormányzati arcokat látott a szerdai vitán, mert Ursula von der Leyen kőkemény politikai szócsatát vívott a miniszterelnökkel. Az Európai Bizottság elnöke elvitte a show-t, de Magyar Péter nyerte a legtöbbet, vélekedett, mert a hazai közönség is látta Orbán Viktor szemébe mondani az "jól összeszedett" beszédét, és az európai csúcsvezetés is kiemelten figyeli.

2024. október 10. Megbeszéljük - részlet 24.10.10. Ujhelyi István
12:34
00:00

Ujhelyi István korábbi MSZP-s európai parlamenti képviselőt, az Esély Közösség alapítóját a Megbeszéljük adásában arról kérdeztük, mit látott szerdai, strasbourgi EP-vitán.

Úgy fogalmazott: döbbent magyar kormányzati arcokat, mert az elmúlt 14 év gyakorlatához képest szokatlanul szembetalálkozott egy olyan Ursula von der Leyennel, aki kőkemény politikai szócsatát vívott a miniszterelnökkel. Elvitte a show-t az Európai Bizottság elnöke – tette hozzá. Orbán Viktor mindig azt mondta, hogy „senki által meg nem választott brüsszeli apparatcsikokkal” nincs dolga, ehhez képest most vérprofi politikusokkal találkozott, és ő volt megsértődve, hogy politikai vitát folytattak vele. Manfred Weber néppárti frakcióvezetőtől is kemény kioktatást kapott az úgynevezett „békepolitikájával” kapcsolatban – tette hozzá.

A miniszterelnök olyan beszédet tartott, amit, ha kiveszünk a környezetéből és levonjuk a tapasztalatainkat, mondhatnánk, hogy izgalmas programbeszéd volt, de a hazai tények, részletek ismeretében ez „tömény hazugsággal volt tele”, ráadásul amit megemlített, az Ursula von der Leyen pontjainak felsorolása volt, semmi olyat nem mondott, amit a Bizottság a következő 5-10 évre ne tűzött volna ki feladatul.

Ujhelyi István nem tudja, hogy a miniszterelnök provokációnak vagy a politikai igazgató kioktatásának szánta, hogy odaültette maga mögé Orbán Balázst, akinek az ’56-os és ukrajnai háborús kijelentésétől kiakadt az egész európai sajtó. Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek pedig három méterről, testközelből kellett végighallgatnia Magyar Péter „egyébként jól összeszedett” ötperces szónoklatát. „Szerintem nem voltak kellemes pillanatai a srácoknak” – fogalmazott a korábbi EP-képviselő.

Ne hallgassuk el, erősödik a szélsőjobboldali jelenlét Európában (Ausztriát, Szlovákiát, Csehországot, egyes német tartományokat lehet említeni) de ez az Európai Parlamentben ez „erős kisebbség”, amelynek a hangszórójaként viselkedni kétes dicsőség.

Ursula von der Leyen vitte el a show-t, és Magyar Péter nyert a legtöbbet, mert láthatta őt a magyar közvélemény szemtől szemben vitázni Orbán Viktorral – fogalmazott Ujhelyi. A Manfred Weber és a Néppárt általi megemelése Magyar Péternek, az, hogy ő tartotta az ötperces vezérszónoklatot, a frakcióvezető nevesítette őt, mint a Fidesz-rezsim potenciális leváltóját, ez hatalmas presztízsnövekedés a Tisza Párt delegációjának az EP-ben. Hozzátette, a szünetben Ursula von der Leyen, Weber és Magyar Péter hármasban beszélgetett, és „nem sok olyan ellenzéki szereplőt tudok, akit így figyel az európai csúcsvezetés”. Ez az esélyt adja meg Magyar Péternek és a Tisza Pártnak, de a felelősség rá nehezedik.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2024. október 10., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György