„Zajlik
Megbeszéljük...

Ungváry Rudolf: Orbánnak tökéletesen megfelel, ha biztosan helytartó marad

26/09/2024 23:10

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Orbán Balázs '56-tal kapcsolatos mondatairól kérdeztük Ungváry Rudolf írót, aki részt vett a forradalomban. Közölte: ez a rettenetes szöveg kimondja, hogy kikerültünk az euroatlanti demokráciák világából. Szerinte Orbán Viktor biztos nem fog ellenállni annak, hogy újra orosz csatlós legyen az ország: "mindig is kiváló utolsó csatlósok voltunk, Orbán ennek prototipikus képviselője".

2024. szeptember 26. Megbeszéljük - részlet 24.09.26. Ungváry Rudolf
13:15
00:00

A miniszterelnök politikai igazgatója szerdán egy mandineres beszélgetésben azt mondta, hogy „pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett.”

Ungváry Rudolf író, aki ’56-ban részt vett a forradalomban, műsorvezetőnknek arra a kérdésére, hogy van-e erre épeszű magyarázat, úgy fogalmazott: „én ettől, ezeknek nem megyek a falhoz”. Jó, ha tudjuk, hogy lesz még ennél is lejjebb – tette hozzá. Úgy fogalmazott: ’56-ra azért volt szüksége a nemzetnek, hogy legyen vállalható múlt, a levert forradalom emléke szentesítette, hogy 1989-ben egy időre visszatalálhattunk az euroatlanti demokráciák világába. És maga az alaptörvény is szentesítette ezt – fűzte hozzá.

Kijelentette: ez a rettenetes nyilatkozat kimondja, hogy kikerültünk ebből a világból. Ez a szöveg szükségszerűen következik a „mérgező vezér és fasisztoid rendszere” természetéből. Ugyanis ennek a rendszernek mindenképpen kell, hogy idővel „a szovjet putyini nagyhatalom” szavatolja majd a fennmaradását, ahogy Kádár bolsevista rendszerének is kellett a Szovjetunió, tehát Orbán biztos nem fog ellenállni annak, hogy újra orosz csatlós legyen az ország. Ez az ember mindenáron hatalmat akar, és neki tökéletesen megfelel, ha biztosan helytartó marad. „Mindig is kiváló utolsó csatlósok voltunk, Orbán ennek prototipikus képviselője”.

Ironizálva azt mondta, tényleg nem lett volna szabad ellenállni, a lengyeleknek se lett volna szabad ’39-ben, az angoloknak se kellett volna provokálniuk a németeket, és akkor nem bombázták meg rakétázták volna Coventryt és Londont. Sőt – folytatta – Horthy Miklós is „milyen jól csinálta”, hogy engedett a német megszállásnak, hiszen ennek az eredménye félmillió magyar halott a koncentrációs táborokban és például a romvárossá lőtt Budapest. „Én még láttam az eredményt”.

Arra a kérdésre, hogy milyen magabiztosságot tükröz egy ilyen vélemény kimondása, úgy válaszolt: a hazugság, amit az ember kitalál magának, a lelkében előbb-utóbb igazsággá válik, hogy „el bírja viselni, hogy milyen ocsmány alak”, ezt nevezik a kognitív disszonancia elkerülésének. „Ez a banda semmi mást nem akart az indulásakor, ’88-89-ben sem, mint kizárólagos hatalmat”, és mivel tudják, hogy erkölcstelenek, ezt el kell tüntetniük, úgy kell gondolkodniuk, hogy nagyon helyes, ha például Putyin támogatásával hatalmon maradnak, mert elsajátították azt a meggyőződést, hogy ők képviselik a nemzet érdekét.

Kitért arra is, hogy szerinte Magyar Péter megjelenése Orbán rendszerén belüli palotaforradalmat jelez előre. Orbán viszont mindennel szemben be akarja biztosítani a hatalmat, Magyar Péterrel szemben is, ezért jól jön neki egy külpolitikai támasz ahhoz, hogy teljesen független legyen az Európai Uniótól. Úgy véli, bár talán nem vesszük észre, „folyik a NATO-ból és az EU-ból kilépés”. Ez realitássá válhat egy idő múlva, mert a magyar lakosság egy része mindennek ellenére, amit történt, olyan rendíthetetlen híve Orbánnak, mint amilyenek Trump szavazói is. Azt mondta, ami elgondolható, az lehetségessé válik, és amit egy politikus elgondol, az még inkább. Amilyen a magyar lakosság politikai állapota, ebben a helyzetben számítani lehet arra, hogy Orbán támogatottsága még ettől se fog csökkeni – vélekedett.

Hozzáfűzte, nagyon érdekes lesz látni, hogy a még élő ötvenhatos „hivatásosak” és utódszervezeteik, amelyek „mind Orbán-barát szervezetekké váltak”, mit reagálnak erre a szövegre, hogy sajátítják el ezt az újbeszélt. Ők korábban mindig nagy felháborodásban törtek ki, ha valamilyen liberális „cselt” orrontottak ez ügyben. Schmidt Mária néhány éve foggal-körömmel védett egy hazug ’56-os plakátot, most meg már a Pesti Srácok nevű oldalon kezdik mosdatni Orbán Balázs szavait.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. szeptember 26., csütörtök 17:15
Műsorvezető: Bolgár György