„Zajlik
A lényeg

A belorusz futónő a tokiói lengyel nagykövetségen

2/08/2021 13:13

Vasárnap már hallani lehetett arról, hogy a belorusz atlétanő Kriszcina Cimanovszkaját erőszakkal haza akarják vinni repülővel, noha hétfőn futott volna 200 méteres női síkfutásban. Menedékjogot kért, és most a tokiói lengyel nagykövetségen van.

Vasárnap adta a világ tudtára Kriszcina Cimanovszkaja belorusz futónő, hogy edzői haza akarják vinni erőszakkal, még a verseny előtt, amire érkezett a tokiói olimpiára. A pontos okot nem tudni, de közrejátszhatott ebben, hogy egy pénteki Instagram bejegyzésében panaszkodott edzőire, akik ezután megjelentek a szállodaszobájában és közölték vele, hogy hazautaznak. Szégyent hozott nemzetére, közölték vele és felkérték, hogy csomagoljon össze.

A sportolónő ellenállt és a nyilvánosságot hívta segítségül. Kiderült az is, hogy megfenyegették, amennyiben ha nem tér haza Belaruszba, nagy valószínűséggel „öngyilkos lesz”.

Cimanovszkaja nem is magát a belorusz rezsimet kritizálta, hanem azt tette szóvá, hogy a sportvezetők a hivatalos papírok intézésekor hanyagok voltak, és rossz versenyre nevezték be. De ez már épp elég volt ahhoz, hogy ellenségnek állítsák be.

Több nemzetközi szervezet, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az ENSZ menekültügyi szervezete és a japán menekültügyi hivatal is lépett az ügyben, Csehország és Lengyelország pedig gyorsan jelezte, hogy hajlandó menedékjogot biztosítani a sportolónak, aki élt is a felajánlott lehetőséggel, amikor Lengyelország humanitárius vízumot ajánlott neki.

Kriszcina Cimanovszkaja biztonságban töltötte az éjszakát a tokiói reptéren, azóta pedig a tokiói lengyel nagykövetségen van biztonságban – bár félti az otthon maradt családtagjait félti a retorziótól. A friss hírek szerint férje és gyermeke időközben Ukrajnába menekült.

A címlapi kép forrása: Twitter