„Zajlik
A lényeg

Révész Máriusz mobilalkalmazással bírná mozgásra a diákokat

23/09/2024 11:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Miközben az iskolai mobilkorlátozás értelmében a telefonokat egyből le kell adni, hogy azokat elzárják a nap végéig. A Miniszterelnökség szerint a diákok később is beírhatják tevékenységüket.

Hiába tiltotta be a kormány a mobilozást az iskolákban, az aktív Magyarországért felelős államtitkár most okostelefonokra letölthető alkalmazás segítségével próbálná mozgásra bírni a tanulókat és a tanárokat – írja a Népszava.

Révész az iskolaigazgatóknak írt levelét idézi a lap, amelyben az államtitkár felhívja a figyelmet: az idei tanévben is folytatódik a tavaly indult Millió lépés az iskoládért program, amelyben a MillióLépés nevű mobilapplikáció letöltésével lehet részt venni. Az alkalmazás a megtett lépéseket számolja.

A program – amely egy verseny is egyben – szeptember 23-ától indul és 11 héten keresztül tart. A résztvevőknek virtuálisan teljesíteniük kell az Országos Kékkört, vagyis összesen mintegy 2550 kilométert kell megtenniük ahhoz, hogy iskolájuk részt vehessen egy sorsoláson, amelyen egymillió forint értékű sporteszköz-támogatást nyerhetnek.

Mivel azonban a diákoknak a telefonokat egyből le kell adniuk az iskolában, és azokat a nap végéig elzárják, lépésszámlálásról így szükségképpen csak a tanítási nap végeztével lehet szó. Az okoseszközöket csak oktatási célokra, külön engedéllyel lehet használni a tanórákon, amikor feltehetőleg nem sokat mozognak a diákok, szünetben, amikor lehet mozogni, nem lehet náluk, tornaórákon pedig a digitális karórák sem engedélyezettek.

A Népszava megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy nem tarják-e ezt ellentmondásosnak. Válaszuk szerint az okoseszközök használatának korlátozása szerintük nem okoz jelentős változást, a diákok azokat a tevékenységeket, amiket napközben végeznek, később is be tudják írni, az iskolaidő közbeni lépéseket külön is regisztrálni tudják. Nem fejtették ki, hogy ezt mégis hogyan képzelik el. Még hozzátették, hogy abban bíznak, ha a gyerekek kevesebbet használják mobiltelefonjaikat, több idejük lesz mozogni.