„Zajlik
A lényeg

A fiúk is megcsinálták: bronz vízilabdában

8/08/2021 07:41

| Szerző: Klubrádió

13 éve nem szereztünk vízipólóban olimpiai érmet, utoljára 2008-ban sikerült, akkor Kemény Dénes csapata a dobogó tetejére jutott, viszont sem Londoban, se Rio de Janeiroban nem jutottunk a négy közé. Csakúgy, mint Atlantában, most is a bronzért küzdött a férfi vízilabda-válogatott - akkor az olaszokkal, most a spanyolokkal. Tegnapi a női csapat szerezte meg a 3. helyet, most Märtz Tamás fiainak szurkoltunk a hasonló sikerért. Nem hiába, nyertünk 9-5-re; ezzel pedig megvan a huszadik olimpiai érme a magyar küldöttségnek.

Az első negyedben rengeteg kiállítás volt, a spanyolok 6 emberelőnyt, mi hármat kaptunk, így a klasszikus akciógólok elmaradtak, 3-3-ra hoztuk a játékrészt. A második negyedet Jansik Szilárd ejtésével nyitottuk, és 2-1 után ismét vezettünk, immár 4-3-ra, de csak nem sikerült a kétgólos ellépés. A spanyolok egalizáltak, de a negyed közepén kettős emberelőnyben ismét átvettük a vezetést, 5-4 Hosnyánszky Norbert góljával. Aztán mi kerültünk kettős emberhátrányba, de Manhercz Krisztián ügyesen szerelt. A következő támadásban mégis kiegyenlített a spanyol pólócsapat, és a félidőre 5-5-tel vonultak pihenőre a csapatok.

Fej fej mellett haladt a két csapat, rengeteg volt a kiállítás, a kérdés az volt, melyik csapatból pontozódnak ki hamarabb a játékosok, ami majd felforgatja az összeállításokat. Két negyed után 6 spanyol kiállítást láttunk és 11-et a magyar oldalon. A harmadik játékrészben Vámos Márton szerezte meg a vezetést, de hiába voltak Nagy Viktor parádés védései, nem sikerült kettővel elhúzni. Egy videóbírós döntés akasztotta meg a mérkőzést, melynek végén mégsem ítéltek magyar gólt. A negyed végéig nem született újabb találat, így ezt a játékrészt megnyertük 1-0-ra. A hat magyar gólt hat különböző játékosunk szerezte.

A záró játékrészre tehát egy gólos előnnyel fordultunk, de a kipontozódások veszélye ott lebegett a csapatunk felett (13 kiállítás itt, 7 a spanyol oldalon). Zalánky Gergő volt az első, akinek véget ért a játék. Másfél perc után magyar emberelőnyös támadásnál Märtz Tamás időt kért, meg is lett az eredménye: Vámos belőtte második gólját, ezzel 7-5, meglett a kétgólos fór 6 perccel a vége előtt. Hosnyánszky kipontozódott, emberelőnyben támadott az ellenfél, de Nagy Viktor ismét hozta a formáját, végig nagyszerűen védett. Pásztor Mátyás is kiszállt a meccsből, de az emberhátrányos helyzeteket is jól hozta a válogatottunk. Aztán Angyal Dániel háromra növelte az előnyt. A spanyolok lehozták a kapusokat, de kaptak egy kontrát és messziről Varga Dénes az üres kapuba talált, két és fél perccel a vége előtt már 9-5 ide. Ezután Varga Dénesnek is el kellett hagynia a medencét, összesen 8 hadra fogható játékosunk maradt a kapussal együtt, ebből ketten is két hibával. A négygólos előny mellett azonban ettől sem kellett félnünk, a védekezésünk ugyanis parádés volt, a mérkőzés második felében gólt sem kaptunk. Meglett a győzelem, maradt a 9-5, megvan a dobogó harmadik foka!

Ezzel pedig magyar részről véget is értek a sportküzdelmek Tokióban, a 20. érmünket szerezte a magyar csapat.