„Zajlik
A lényeg

A kormány az egyik kezével ad, a másikkal elvesz: visszakaphatják az önkormányzatok a kkv-k iparűzési adóját, de a rezsivédelem rendszeréből kikerülnek

7/06/2022 17:55

| Szerző: Klubrádió

Varga Mihály pénzügyminiszter egy interjúban elmondta, hogy a kormány év végéig a kivezeti a kkv-k iparűzési adókedvezményét. Az önkormányzatok így ismét megkaphatják a kisvállalkozások teljes iparűzési adóját, azonban ezzel párhuzamosan szembe kell nézniük a rezsiárak piaci alapú megfizetésével.

A kormány még 2020-ban, a járványra hivatkozva hozta meg a döntést, hogy a magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak csak az iparűzési adó felét kell befizetniük az önkormányzatoknak. Ez jelentős költségvetési megszorítást jelentett az önkormányzatok számára, amelyeknek a helyi iparűzési adó a fő bevételi forrásuk - írta meg 444.

Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV kérdésére elmondta, hogy az iparűzési adókedvezmény mostani rendszere az év végére kifut. Ebből kifolyólag 2023-tól az önkormányzatok ismét megkaphatják a kisvállalkozások teljes iparűzési adóját.

A települések azonban nem nyernek ezzel, mivel Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a kormány kilépteti a rezsicsökkentés rendszeréből az önkormányzatokat és a gazdálkodó szervezeteket. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak és intézményeiknek piaci áron kell majd fizetni az energiáért, de a .

Varga ezt azzal indokolta, hogy „ez egy családbarát kormány”, és alapvetően a családokat akarják segíteni, az önkormányzatok költségvetéseiben pedig a minisztériumnál látnak tartalékokat, így ki fogják tudni gazdálkodni a jelentősen emelkedő rezsiköltségeket. Bár a különadókból és a kormányzati kiadáscsökkentésekből lenne pénz a tervek szerint a rezsivédelmi alap megteremtésére, ezek elosztásáról a kormány dönt, és részesülhetnek belőle az önkormányzatok, a kkv-k és az egyházak is.