„Zajlik
A lényeg

A kormány nem bontotta ki az igazság minden szeletét a gabonaexporttal kapcsolatban

25/04/2022 10:10

"Minden gabonakivitelt megtiltunk, a háború okozta áremelkedések kivédésére – Búza, rozs, árpa, zab, kukorica, szójabab, napraforgómag: mostantól csak akkor vihetők külföldre, ha humanitárius akcióban van rá szükség" - jelentette be a kormány március hatodikán. Ez azonban nem valósult meg, az RTL Klub Híradója szerint a kormány ugyanis nem állította le a gabonakivitelt.

Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség Nyárádszeredában
 
Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség Nyárádszeredában
 
Nyárádszereda, 2022. április 23. Szegedi László Tamás, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora megszenteli a búzatáblát a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program kezdetét jelző Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepségen az erdélyi Nyárádszeredában 2022. április 23-án. MTI/Kiss Gábor
Fotó: Kiss Gábor
 

 

Igaz, a hangzatos plakátbejelentéshez képest az erről szóló rendelet nem is tiltotta meg a kivitelt, csupán bejelentési kötelezettséget írt elő a termelőknek, az államnak pedig elővásárlási jogot adott május 15-ig.

"Az állam élhetne elővásárlási joggal. Ez azt jelentené, hogy ha az állam megveszi, akkor az a tétel nem fog kimenni exportra. De eddig erre nem került sor " – mondta a híradónak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára.

A búza a rendelet szándékai ellenére jelentősen megdrágult, március elején 90 ezer forint volt egy tonna, most már 140 ezer forintot is elkérnek érte Magyarországon. Az Agrárminisztérium írásban elismerte, egyelőre nem állították meg a gabonakivitel. Azt írták, mindaddig a szintig teljes mértékben megengedjük a gabonakivitelt, ameddig az nem veszélyezteti a hazai ellátást.