„Zajlik
A lényeg

Milliárdos tétel a mindössze egy éves, mostanra beomlott kerékpárút javítása

24/09/2024 16:17

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Több mint 2 milliárd forintba került, amiből 700 millió uniós támogatás A Tokaj-körön az idén két szakaszon omlott be a 2023-ban átadott kerékpárút, a Sirok-Tarnaszentmária-Verpelét szakaszon 27 millió forintba kerülne, a Tokaj és Bodrogkeresztúr közötti szakaszon viszont 1,1 milliárdba. Az érintett önkormányzatok szerint a jótállás egyik esetre sem vonatkozik, így a közútkezelőnek kellene kifizetnie.

Több mint 2 milliárd forintból, ezen belül 700 millió forintnyi európai uniós támogatásból épült meg a Tokaj-kör kerékpárút, amelyen a Kopasz-hegyet lehet megkerülni – emlékeztetett az RTL, amikor februárban, egy évvel az átadás után beomlott a Tokaj és Bodrogkeresztúr közötti szakasz. Ez nem az első problémás rész a bicikliúton, volt omlás a Sirok-Tarnaszentmária-Verpelét szakaszon is.

Utóbbi javítása lenne egyszerűbb és olcsóbb, 27 millió forintból meg lehetne oldani, de jelenleg erre nincs pénz.

Előbbi már problémásabb, mivel az ottani problémák miatt a kerékpárút melletti közút is felújításra szorul – ez a javítás kerül majd 1,1 milliárd forintba.

Hiába adták át 2023-ban ezeket a szakaszokat, a jótállás nem vonatkozik rájuk, így a közútkezelőnek kell megoldania a javításokat – számolt be az Átlátszó. A közútkezelő arról tájékoztatta az oknyomozó portált, hogy a Bodrogkeresztúr-Tokaj összekötő úton keletkezett rézsűcsúszás helyreállításához kapcsolódóan 2024. augusztus 26-án átadták a munkaterületet a kivitelezőnek. A közbeszerzési eljárást „külön erre a célra biztosított állami forrásoknak köszönhetően” tudták elindítani.