„Zajlik
A lényeg

A menekültek szervezett zöldhatárhoz szállításától tart Burgenland tartományi vezetője

24/09/2024 21:49

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

"Államilag szervezett embercsempészetet" vizionál az osztrák tartományi vezető, akár a határátkelőket is lezárná. Kérdés, valóban menekülttábor épül-e a határtól mindössze 15 kilométerre fekvő Vitnyéden.

Burgenland tartományi vezetője, a szociáldemokrata Hans Peter Doskozil aggódik amiatt, hogy Vitnyéden – 15 kilométerre az osztrák határtól menekülttábor épülhet. Elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar fél megkönnyítené "a menekültek nagyarányú továbbszállítását [...] a zöldhatáron át Ausztriába", ami szerinte egyenlő az államilag szervezett embercsempészettel. Burgenland ezért minden rendelkezésére álló jogi és politikai eszközzel védekezni fog az ilyen tervek ellen, és "ebben az esetben azonnal lezárja az összes határátkelőt – szükség esetén a gyalogosakat is"– számolt be a Der Standard cikke alapján a hvg.hu

A tartományi vezető közleményben szólította fel az osztrák szövetségi kormányt, hogy lépjen valamit. "Elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök más országokra hárítja a saját maga által okozott migrációs problémákat" – írta Doskozil, aki szerint "Ausztria nem hagyhatja, hogy az orránál fogva vezessék".

A felfokozottnak tűnő nyilatkozat mellé érdemes odatenni, hogy Ausztriában vasárnap tartják a parlamenti választásokat. Ezért is hangsúlyozhatta közleményében a szociáldemokrata politikus azt is, hogy Orbán Viktor, Karl Nehammer kancellár és Gerhard Karner belügyminiszer jól megértik egymást – utóbbiak Doskozil politikai ellenfelei. A tartományi vezető megjegyezte azt is, kiváncsi, mit reagál a helyzetre a szélsőjobboldali FPÖ vezetője, Herbert Kickl, aki nagy csodálója a magyar miniszterelnöknek.

Közben egyébként kérdéses, hogy mi is épül Vitnyéden. Annyi biztos, hogy nagy titkolózás közepette munkálatok folynak a Csermajorban, a helyiek pedig aggódnak. Gyopáros Alpár, a térség fideszes országgyűlési képviselője másfél hete arról számolt be, személyesen Orbán Viktor erősítette meg, hogy nem létesítenek menekülttábort a településen. Ettől függetlenül a helyiek tüntetést is szerveztek, hiszen továbbra sem kaptak válaszokat.