„Zajlik
A lényeg

Átvágták a gátat Bajánál, házakat öntött el a víz, de az alpolgármester szerint ez volt a helyes döntés

24/09/2024 15:16

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn Baján volt Orbán Viktor miniszterelnök, hiszen a közelében tetőzött a Duna, amelynek vízszintje délután kettőkor 924 centiméter volt. Mire az árhullám megérkezett, több tucat hétvégi- és lakóházat vett körül a víz a Bajához tartozó ártérben lévő Nagy-Pandúr szigeten, mivel az itt található nyolc kilométeres nyári gátat már napokkal korábban, 750 centiméteres vízállásnál átvágta az önkormányzat. A lakók közül sokan felháborodtak

A helyzet tisztázása érdekében az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF) fordult a Telex. Onnan azt a tájékoztatást kapták, hogy a bajai Nagy-Pandúr sziget a Duna árterében, a nagyvízi mederben van, és a szervezet információi szerint a város önkormányzata több helyen folytat védekezési munkákat. A szigeten lévő nyári gát a városi önkormányzat tulajdona, mint írták, így az is kezeli, ám ez csak a kisebb árhullámoktól védi a szigetet, a gátkorona szintjét meghaladó árhullámok esetén viszont a területet elárasztja a Duna vize, zárta válaszát az OVF.

Árvíz - Baja
 
 Az utcákat elborító tetőző Duna Baja üdülőövezetében 2024. szeptember 23-án. MTI/Balogh Zoltán

A Nagy-Pandúr szigetiek reklamációi miatt a Facebookon olvasható közleményben írt a gát átvágásával kapcsolatos döntés hátteréről Nyirati Klára, a város polgármestere, a Telex kérdéseire pedig külön Széll Péter alpolgármester is válaszolt. Mint az általa szerkesztőségünknek átadott dokumentumokból kiderül, a Nagy-Pandúr szigeten lévő ingatlanok tulajdonosait először szeptember 17-én értesítették írásban, hogy a közelgő, akkor még 959 centiméter körülire becsült tetőzés miatt nincs lehetőség érdemi önkormányzati védekezésre. Érdekes apróság a múltból, hogy 2013. nyarán 989 centinél tetőzött a Duna Bajánál, vagyis a mostani áradás enyhébb. Széll szerint a védelmi bizottság azért döntött a szigetet védő gát átvágása mellett, hogy megelőzzék a gátszakadást, illetve azt, hogy átbukjon rajta a víz, esetleg elsodorja azt és nagyobb károkat okozzon. Kiemelte, hogy a védelmi bizottság ülésein nemcsak a város jelenlegi vezetése, illetve a helyi közületi szervek képviselői vettek részt, de a megválasztott polgármester és leendő alpolgármestere, valamint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója, illetve osztályvezetője is.

A Telexnek írt több felháborodott helyi lakos, egyikük azt nehezményezi, hogy szerinte az önkormányzat nem segített megfelelő módon a helyieknek a védekezésben, illetve, hogy indokolatlanul alacsony vízszintnél vágták át a gátat. Ezzel sok családot nehéz helyzetbe hoztak, ráadásul úgy tájékoztatták őket a terület tervezett elárasztásáról, hogy nem hagytak kellő időt a felkészülésre.A Bajai TV-ben megjelent riport szerint a lakók feljelentést tettek az ügyben.