„Zajlik
A lényeg

Magyar Péter: Hozzák nyilvánosságra, hogy Novák Katalin alezredes férje dolgozott-e az árvíz ellen

24/09/2024 12:45

| Szerző: Klubrádió

"Hozza nyilvánosságra a kormány, hogy miközben több tízezer civil dolgozott az árvízi védekezésen, aközben az elvileg meglévő 12 ezer önkéntes tartalékost hogyan sikerült mozgósítani” – írja Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a Facebookon. 

Magyar szerint a kormány politikai okokból bocsátott el több ezer hivatásos katonát, ezért nyilvánosságra kéne hozniuk, hogy mennyi adófizetői pénzből népszerűsítik az önkéntes tartalékosságot; mennyibe kerül az önkéntes tartalékos állomány évente; illetve hogy az utóbbi három évben ezek a tartalékosok milyen bevetésen vettek részt.

Magyar további részleteket kért az önkéntes állományról a kormánytól. "Kíváncsiak vagyunk továbbá arra is, hogy Veres István “alezredes”, Novák Katalin volt köztársasági elnök férje, részt vett-e önkéntes tartalékosként az árvízi védekezésben. Hozza nyilvánosságra a kormány, hogy az árvízi védekezés közben hány százmillió forint adófizetői pénzt költöttek el a kormányzati és a propagandamédia árvízi posztjainak hirdetésére a közösségi médiában” – tette hozzá Magyar.

A keddi árvízi sajtótájékoztatón is arról kérdezték Orbánt, hogy mennyire volt helyénvaló a miniszterelnök szerint az, hogy az elmúlt napokban naponta tízmilliókat költöttek arra, hogy a Facebookon hirdesse: a kormány és ő is a helyén van, minden meg lesz oldva az árvízzel kapcsolatban. Orbán erre a kérdésre először azt válaszolta, hogy a kormány nem is a kormány, hanem az ország nevében kommunikált.

Az önkéntes tartalékosságot promózza a kormány: bárki belefuthat az utcán az erről szóló plakátokba.

Nem ez az első poszt, hogy Magyar a tartalékosokat hiányolja: a Tisza Párt elnöke közel egy hete is számonkérte a kormányt az árvíz elleni védekezés hiányosságai miatt. „Hol vannak a magyar honvédség katonái? Csak óriásplakátokon? És az állandóan emlegetett tartalékosok?” – kérdezte Magyar, aki szerint az ilyen fenyegető árvízi helyzetek idején kellene elrendelni a veszélyhelyzetet. A kormány, pontosabban Menczer Tamás erre annyit tudott reagálni, hogy szerintük a kormány már akkor számos válságot kezelt, amikor Magyar „még mint Vargáné élte gondtalan életét”.