„Zajlik
A lényeg

A MOL-vezér rokona ingatlanpiacon kaszál

17/08/2021 08:21

| Szerző: Klubrádió

Becslések szerint is több százmillió forintos haszonnal értékesíthet dunai panorámás építési telkeket Esztergomban Hernádi Zsolt Mol-vezér rokona, Bacsa György érdekeltsége.

25 millió forinttól 60 millió forintig terjed annak a húsz teleknek az ára egyenként Esztergomban, ami korábban egybefüggő terület volt, és pár éve mindössze 71 millió forintért került új tulajdonosához. Így óvatos becslés szerint is két év alatt több száz milliós haszonhoz jutottak a gazdái – írja a 24.hu cikke nyomán a 444.

A terület Esztergom határában fekszik, korábban a Gyopár kempingnek adott helyet. 2016-ban értékesítette a korábbi tulajdonos, a Fővárosi Önkormányzat. Elővásárlási joga volt Esztergom városának, ám erről lemondott a város Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottsága döntése alapján.

Ebben a bizottságban ott ült Sasvári Viktor, a Fidesz akkori helyi önkormányzati képviselője, aki tulajdonosa volt a BSP Ingatlanberuházó Kft-nek is, annak a cégnek, amelyik végül 71 millió forintos vételáron megvette az egykori kemping területét. Összeférhetetlenség nem merült fel a bizottságban a 24.hu által megtekintett dokumentumok szerint.

Ennek a beruházó cégnek a másik tulajdonosa Bacsa György, a MOL-vezér Hernádi Zsolt rokona. A polgármester, Hernádi Ádám is családtag, ő az olajtársaság vezérigazgatójának unokaöccse. 2020 januárjában az ő döntése is segített a családi üzletnek. Az akkor még külterületi zártkertnek minősülő telket a polgármester döntésével belterületnek minősítették. Pont egy hónappal azelőtt, hogy az ilyen átminősítésekre büntetőadót vetett ki a kormány.

Azóta felparcellázták a 22 ezer négyzetmétert, és elkeresztelték Panoráma lakóparknak. Az így kialakított telkeket pedig értékesítik. Amikor a 24.hu újságírója vevőként érdeklődött, az értékesítéssel megbízott ingatlanos Hernádi Zsolt érdekeltségeként beszélt a lakóparkról.

A kemping eladását Cserép János, a Szeretgom Egyesület önkormányzati képviselője kísérte figyelemmel és dokumentálta évek óta, szerinte Hernádi Ádámnak súlyos politikai felelőssége van az ügyben, hisz tudnia kellett, hogy döntéseivel a saját családjának érdekeltségeit segíti.

FRISSÍTÉS: A fenti hír megjelenése után egy hónappal, szeptember 17-én Sasvári Viktor ügyvédje levelet küldött a Klubrádiónak, amelyben sérelmezi az alábbi szövegrészt: "Ebben a bizottságban ott ült Sasvári Viktor, a Fidesz akkori helyi önkormányzati képviselője, aki tulajdonosa volt a BSP Ingatlanberuházó Kft-nek is, annak a cégnek, amelyik végül 71 millió forintos vételáron megvette az egykori kemping területét. Összeférhetetlenség nem merült fel a bizottságban a 24.hu által megtekintett dokumentumok szerint." 

A levélküldő azt közölte, Sasvári Viktor, az esztergomi önkormányzat akkori képviselője a Gyopár kempingről szóló 2016 november közepi bizottsági ülésen, ahol a testület úgy döntött, azt javasolja, a város ne éljen elővásárlási jogával, valóban részt vett, és ezidőben valóban az egyik tulajdonosa volt a kempinget megvásárló BSP Kft-nek. Hangsúlyozta azonban, hogy a képviselő bejelentette személyes érintettségét, és a bizottsági szavazásnak ebben a körében nem vett részt, ahogy két nappal később, az elővásárlási jogról lemondó önkormányzati határozat megszavazásában sem – mint ahogy ennek ellenkezőjét a cikk sem állította.

Sasvári Viktor 2014-től volt az esztergomi képviselőtestület Fidesz-KDNP-s tagja, ekkor került be a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottságba is, amelynek elnöke lett – tehát valóban igaz, hogy abban "ott ült". Ugyancsak ott ült a bizottságban annak 2014-es megalakulásakor az ügyben szintén érintett Bacsa György. (Az önkormányzati képviselőtestületben 2016-ban és 2020-ban is a Fidesz-KDNP színeiben bekerült politikusok alkották a döntésekhez szükséges többséget.) 

Az elérhető jegyzőkönyvi adatokban nincs egyértelmű nyoma annak, hogy Sasvári Viktornak hivatalosan milyen szerepe volt a fenti, 2016-os szavazásokkor, ahogy nincs szó bennük az összeférhetetlenségről sem. Az eredeti cikket jegyző 24.hu az ügyben megkereste az önkormányzatot is, ám az írás megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseikre, reakció a Klubrádióhoz a politikus ügyvédjétől érkezett egy hónappal később, amely nem cáfolja a politikus bizottsági munkáját és a jegyzőkönyvi adatokról a cikkben megjelent információkat.

Az ügyvédi levél azt segíthet tisztázni, Sasvári Viktor pro forma hogyan járt el az ügyben. Nem érinti azonban a cikk lényegi állításait, amelyek szerint egy 2016-ban majd 2020-ban önkormányzati döntések által lehetővé tett folyamat során egy ingatlan a nevezett magáncéghez kerülhetett, majd belterületi besorolást kapott, és ezáltal jelentősen megnőtt az értéke.