„Zajlik
A lényeg

A múlt havi razzia után a NAV lefoglalta Iványiék 10 millió forintját

24/03/2022 13:36

| Szerző: Klubrádió

A 3 milliárdos adótartozást csak akkor tudná kiegyenlíteni az Oltalom Karitatív Egyesület, ha a nekik jogosan járó 12 milliárdos állami támogatás kifizetné az állam. Ehelyett a NAV munkatársai 10 millió forintot foglaltak le a februári razzia során.

Februárban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy az adóhatóság 30 munkatársa özönlött be az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházába, járuléktartozásuk, miatt.

Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ennek elsősorban az az oka, hogy a 3 milliárdos tartozásukat a NAV felé csak a nekik jogosan járó 12 milliárdos állami támogatás kifizetését követően tudják kiegyenlíteni.

Iványi arról is beszélt, hogy a múlt havi razziát követően tartozásukkal kapcsolatban megpróbáltak a szabályok betartásával eljárni, és közölték a NAV-val, hogy nem tudnak fizetni, erre az adóhatóság le is foglalta tízmillió forintjukat.

Az igazuk védelmében elmennének ők Strasbourgig is, viszont az elhúzódó bírósági ügyeik miatt erre nincs módjuk, hiszen csak olyan esetben fordulhatnak az uniós igazságszolgáltatási szervhez, ha már a magyarországi jogi lehetőségeiket kimerítették – idézi a lelkészt a hvg.hu.

Iványi szerint az egész "vegzatúra" az ő ellehetetlenítésüket szolgálja. Elmondta például, hogy csak idén 40 000-en ajánlották fel az egyháznak az adójuk egy százalékát és a törvény szerint évente 4000 ilyen támogatóra van szükség ahhoz, hogy megkapják az állami támogatásokra jogosult bevett vagy elismert egyházi státuszt. Őket ezzel szemben csak nyilvántartott egyházként tartják számon, ezen kategória után nem járnak állami támogatások.