„Zajlik
A lényeg

A többség elégedett a kormány járványkezelésével

24/03/2022 12:40

| Szerző: Klubrádió

Annak ellenére, hogy világviszonylatban is kiemelkedően sokan haltak meg Magyaroroszágon covidban, a Závecz Research februári felmérése szerint a magyarok többsége szerint a kormány jól kezelte a járványt.

Egészen pontosan a magyarok jelentős része elégedett az oltások megszervezésével és a Covid miatt bevezetett korlátozásokkal, de a halálozási adatokkal és a gazdaságvédelmi intézkedésekkel kevésbé. Ezt az eredményt a kormány az őt mindenben támogató fideszes szavazóknak köszönheti, hiszen a 24.hu szerint az értékelésnél elsősorban a pártszimpátia dönt: a Fidesz-szavazók minden tekintetben jónak tartják a kormány járványkezelését, az ellenzékiek csak az oltási kampányt és a korlátozásokkal kapcsolatos döntéseket tartják elfogadhatónak.

A felmérést a Závecz Research készítette február közepén. 22,2 százalék szerint nagyon, 14,1 százalék inkább elégedett a kormány intézkedéseivel. Ennél kevesebben vannak, akik elégedetlenek a kormány munkájával. Ötből kettesre 11,7 százalék értékelte, 21,7 százalék pedig elégtelenre a kormányzati teljesítményt. 29,7 százaléknyian közepesen elégedettek.

A Fidesz-szavazók 4,26-ot, az ellenzékiek 2,18-at adtak a kormány munkájára.

"Annak ellenére, hogy a járvány hazai halálozási adatai nemcsak európai, de világszinten is magasnak számítanak, (...) a megkérdezettek 27,1 százaléka nagyon elégedett, 30 százalék nagyon elégedetlen ezen a téren".