„Zajlik
A lényeg

Áder aláírásán múlik, hogy alapítványa kap-e állami támogatást

11/03/2022 20:23

| Szerző: Klubrádió

Olyan törvénymódosítás révén juthat Áder alapítványa állami támogatáshoz, amelyet még köztársasági elnöki hivatali ideje alatt írhat alá.

Szép búcsúajándékot kapott Áder János köztársasági elnök csütörtökön, mielőtt megválasztották az utódját, Novák Katalint. Az ajándék egy salátatörvényben volt elrejtve, abba is utólag, egy módosító javaslattal csempészték be a két passzust, amit meg is szavazott a parlament. Ha a május 9-éig hivatalban lévő államfő aláírja a törvényt, akkor az általa alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány bekerül a közérdekű vagyonkezelő alapítványok közé – írja a 24.hu.

A portál szerint ezt a kategóriát tavaly hozta létre az állam, és jelenleg 32 szervezet tartozik bele, szinte mindet frissen alapították, és összességében több mint ezermilliárd forintos állami vagyon tulajdonjogát kapták meg.

Áder János
 
Áder János
Fotó: Beliczay László
 

Ahhoz, hogy Áder alapítványa beléphessen a vagyonkezelő alapítványok körébe, már februárban megtették az első lépést, amikor zártról nyílttá minősítették az alapítványt, hogy csatlakozhasson az állam.

"Ez pedig vagyonjuttatást jelent, a közérdekű vagyonkezelő alapítványok részére egy korábbi jogszabály szerint minimum 600 millió forintnak megfelelő vagyont kell biztosítani készpénz, ingatlanok vagy részvények formájában. Arról, hogy pontosan mit és mennyit fog kapni az államfő alapítványa, majd egy külön törvényben határoznak" – Ez Áder lelépési pénze – kommentálta a törvény elfogadását Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, aki szerint ezzel a politikus bebetonozza a saját alapítványát. – Hatalomváltás esetén sem kell aggódnia amiatt, hogy a cégek kihátrálnak az alapítványa mögül, mert az állam ki fogja stafírungozni. Azon sem csodálkoznék, ha majdani rezidenciáját az állam odaadná az alapítványnak – tette hozzá.