„Köszönjük
A lényeg

Alkotmányos rend elleni szervezkedéssel gyanúsítják a férfit, akiről a külföldi társhatóságok szóltak

22/10/2024 11:58

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Főügyészség a letartóztatását indítványozza annak a férfinak, akit külföldi társhatóság jelzése alapján a Terrorelhárítási Központ hatékony közreműködésével vett őrizetbe a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Az ügyészségi közlemény szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével, amelyet a törvény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget. A nyomozás külföldi társhatóságok jelzése alapján indult meg, a terheltet a Rendőrség a Terrorelhárítási Központtal közös, szakszerű művelet keretében fogta el. A Fővárosi Főügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozza. A főügyészség álláspontja szerint az elkövetés körülményeire figyelemmel mind a bizonyítás jogellenes befolyásolásának, mind a bűnismétlésnek a veszélye valós, így enyhébb kényszerintézkedés nem jöhet szóba. Az ügyben több gyanúsított van. A  bíró ma dönt a letartóztatásról.

Tegnap a Telex írt arról, hogy az amerikai titkosszolgálat olyan operatív eszközökkel megszerzett információkkal látta el a magyar szerveket, amelyek arra utaltak, hogy bizonyos személyek fegyveres akcióra készülhetnek az 1956-os szabadságharc évfordulóján. Arra vonatkozóan nem kaptak információt, hogy hol készültek akcióra és annak ki lehetett a célpontja. De a Kormányzati Tájékoztatási Központ megerősítette, hogy figyelmeztetést kaptak. Később a kormány megerősítette a portál értesülését.