„Zajlik
A lényeg

Átlag 1500 forintra emelkedett a fizikai munkások bruttó órabére

25/04/2022 14:37

| Szerző: Klubrádió

Az első negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére  10,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakában tapasztalt 1358 forintos értékhez képest, most 1499 forint az országos átlag – közölte a csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait feldolgozó munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder.

A régiókat tekintve már csak a Dél-Dunántúlon fordul elő 1400 forint alatti átlagos fizikai órabér, ugyanakkor az Észak-Alföld mellett ebben a régióban volt a legnagyobb (16 százalékot meghaladó) az éves szintű növekedés, ami azt jelzi, hogy a legalacsonyabb béreket fizető országrészekben zajlik a felzárkózás az országos átlaghoz.

Az átlag felett áll a közép-dunántúli régió 1600 forintos átlagos órabérrel, miközben a mezőnyből továbbra is Budapest és Közép-Magyarország emelkedik ki 1900 forint körüli értékével.

A bérek gyors növekedését a munkaerőhiány mellett az első negyedévben a minimálbér mintegy 20 százalékos emelése is hajtotta. Ez a növekedési ütem várhatóan az egész évre jellemző lesz, és a koronavírus kitörésekor tapasztalható rövid megtorpanástól eltekintve a fizikai órabérek növekedésének éves mértéke már évek óta 10 százalék körül alakult, azonban ha a pénzromlás mértéke két számjegyű, akár az is előfordulhat, hogy a 10 százalék körüli nominális béremelkedés ellenére a reálbérek csökkennekírja a Telex.

Pixabay
 

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg, amiből az derült ki, hogy a 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál az éves béremelkedés mértéke 2022 első negyedévében átlagosan 7,3 százalékos volt