„Zajlik
A lényeg

Áttételesen a Coop-láncba is beépül Tiborcz István a Gránit Bank megvételével

12/01/2022 15:28

| Szerző: Klubrádió

Áttételesen a Coop Csoport egyik fontos pénzügyi vállalkozásában is tulajdonos lesz Tiborcz István, a miniszterelnök veje azzal, hogy a BDPST Zrt. nevű cége december 30-án üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Gránit Bank Zrt. 57 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról – írja a 444.

A Coop Csoport és a Gránit Bank ugyanis még 2012-ben stratégiai megállapodást kötött egymással – részletezi a portál –, ennek részeként pedig kölcsönös tulajdonlásról is döntöttek: a Coop részvényesként belépett a Gránit Bankba, a Gránit Bank pedig részvényt jegyzett a CO-OP HITEL Zrt.-ben.

Úgy folytatták: ennek megfelelően kisbefektetőként a Coop Innova 0,49 százalékos tulajdonos a Gránit Bankban, míg a Gránit Bank Zrt. 6,6 százalékos tulajdonos CO-OP HITEL Zrt.-ben a cég 2020-as beszámolója szerint, de a kölcsönös tulajdonlás azóta is változatlan.

A 444 felidézi, hogy 2012-ben miként nyilatkoztak a felek a stratégiai megállapodásról. „A megállapodás alapján a Gránit Bank szolgáltatása a Coop hálózatában, valamint a Coop alkalmazottai, törzsvásárlói, vevői, beszállítói számára is széles körben elérhető lesz” - mondta Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. alelnök-vezérigazgatója az MTI tudósítása szerint. (A 2020-as adatok szerint mintegy 1500 településen voltak jelen több mint 2300 bolttal és több mint egymillió törzsvásárlóval.)

Minimális tulajdonlásról van szó, de azért a Coop-vonal is motiválhatta Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét abban, hogy a BDPST Zrt. nevű cége 57 százalékos tulajdonos legyen a Gránit Bankban. Igaz, 57 százalékos részesedése 43 százalékra csökkenhet, ha a bank végrehajtja az új munkavállalói részvényprogramját – teszik hozzá a cikkben. A pénzintézet pedig jelenleg csak 6,6 százalékos hányaddal bír a a CO-OP HITEL Zrt.-ben, amelynek két fő tevékenysége a faktoring (követelések adásvétele) és a személyi hitelezés. Ugyanakkor létezik egy Gránit Coop bankkártya is, ami törzsvásárlói pontgyűjtésre is alkalmas, valamint a Gránit-Coop dolgozói, illetve a Gránit-Coop törzsvásárlói bankszámla-csomagokhoz kapcsolódik. 

A Coop persze eddig is remek kapcsolatot ápolt az Orbán-kormánnyal: szintén a 444 írt arról, hogy az ország legnagyobb lefedettséggel rendelkező élelmiszerlánca lobbizta ki a kormánynál a Magyar Falu programon belül a vidéki kisboltok támogatását. 

Annak elbírálása még folyamatban van, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megadja-e a felügyeleti engedélyt ahhoz, hogy a BDPST tulajdonos legyen a Gránit Bankban.

(Kiemelt kép: MTI/Burger Barna/részlet)