„Zajlik
A lényeg

Autópályakoncessziós NER-lovag lezárta a helyiek elől a csopaki mólót

5/10/2021 10:13

| Szerző: Klubrádió

A kormány által meghirdetett 35 éves autópályakoncessziós szerződésért induló Dömper Kft. tulajdonosa, a nyergesújfalui Abronits Róbert egy másik cégével elzárta a csopakiak elől a mólót, ami pedig "a szerződések meg a jogszabályok szerint is a helyiek számára nyitott móló" - írja a Népszava.

A mólót a Sápi Major Kft. két éve a kikiáltási ár 18-szereséért szerezte meg a helyi önkormányzat elől 890 millió forintért. Aztán építkezésre hivatkozva lezárta. A polgármester a lapnak azt mondta tehetetlenek, csak felszólításokat küldenek a cégnek, "megy a jogászkodás", de ők nem bonthatják le a kerítést, pedig láthatóan semmilyen építkezés nem zajlik a területen.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Csopaki borok oltalom alat
 
Az Európai Bizottság jóváhagyta a Csopaki borok oltalom alatt
 
Csopak, 2020. július 21. Szőlőültetvény a Veszprém megyei Csopakon, háttérben a Balatonnal 2020. július 21-én. Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Csopak, vagy Csopaki név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába. MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás
 

 

Németh Miklós, a Sápi Major ügyvezetője, a lapnak azt mondta, az árverésen megvásárolt csopaki terület egyetlen helyrajzi számmal rendelkezik, ideértve a mólót is, és a közhiteles nyilvántartás szerint „kikötő szárazföldi terület”, magántulajdon. "A kikötő megközelíthetősége társaságunk szerződéses vállalása, azonban jelenleg üzemen kívül van, személyhajó forgalom nincs". Az építkezés pedig a következő: a járófelület a kerítés építése miatt megbontásra került.