„Zajlik
A lényeg

Az oroszok Z betűjét ragasztotta a kocsijára, megtámadták Tatánál

9/03/2022 17:36

| Szerző: Klubrádió

Egy 57 éves magyar férfi egyetértve az orosz megszállók álláspontjával, Z betűt ragasztott a járművére, ezért 2022. március 6-án reggel, egy tatai benzinkút közelében megtámadták, írta a Telex. Ilyen "Z"-ket azokon az orosz járműveken látni, amelyekkel behatoltak Ukrajna területére. Hivatalos magyarázatot nem adott az orosz fél arra, mit jelent az orosz ABC-ben egyébként nem szereplő Z az orosz harckocsikon, ami egyre inkább a támadók szimbólumává válik.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Szentpétervár, 2022. március 7. Az ukrajnai háború során az orosz katonai járműveken használt Z betű és a Nem hagyjuk ott a mieinket felirat áll egy lakóház falán Szentpéterváron 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Anatolij Malcev
Fotó: Anatolij Malcev
 

 

A magyar férfi támadói ukránok voltak, akiket fegyveresen elkövetett garázdasággal gyanúsít a rendőrség. A háború elől menekülő ukránok a "Z" miatt támadhattak rá a férfira, legalábbis a férfi nyilatkozata erre enged következtetni, amit a Blikknek adott. Azt mondta, hogy többek között gázpisztollyal, késsel támadtak rá, és egy másik autót is összetörtek menekülés közben.

"Sokan nincsenek tisztában a Z betű valódi jelentésével. Ez az igazság szimbóluma" - mondta a lapnak, és hozzátette, nem ért egyet a háborúval, "de azzal igen, hogy Ukrajnát demilitarizálják és az Európát is veszélyeztető nácikkal szemben fellépjenek."

Abszolút nem vagyok ukránellenes! – mondta.