„Zajlik
A lényeg

Az ukrán hatóságok szerint háromszáz civilt öltek meg az orosz csapatok Bucsa településén

5/04/2022 09:08

| Szerző: Klubrádió

Orosz ENSZ-nagykövet szerint provokáció volt a bucsai vérengzés.

Zelenszkij ukrán elnök a CNN összefoglalója szerint azt mondta: Már vannak olyan adatok, amelyek szerint Borodjankában és néhány más felszabadított városban még magasabb lehet az áldozatok száma. A kijevi, csernyihivi és szumi vidék felszabadult körzeteinek számos falujában a megszállók olyan dolgokat követtek el, amilyeneket a helyiek még a 80 évvel ezelőtti náci megszállás alatt sem láttak. A megszállókat mindenképpen felelősség terheli ezért. Hozzátette, hogy Bucsában több mint háromszáz halottról tudnak eddig, de ez a szám még növekedhet.

Ukrajnai háború
Bucsa, 2022. április 4. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) megsemmisített orosz harcjárművek roncsai és lerombolt lakóházak romjai mellett a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én. MTI/AP/Efrem Lukackij
 
 

– Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet szerint "a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján semmi kétség, hogy megrendezett provokáció volt az állítólagos vérengzés Bucsában. (...) Már az elejétől fogva világos volt, hogy ez semmi más, mint a soron következő, előkészített provokáció, amely az orosz katonák lejáratására és embertelenségének bemutatására, valamint az Oroszország elleni politikai nyomásgyakorlásra szolgál".

– Az Egyesült Államok szerint Oroszország stratégiát váltva Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítja katonai erőit – közölte hétfőn Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Washingtonban. 

– 100 millió dollárral támogatja Japán azokat az országokat, amelyek segítik Ukrajnát – jelentette be a Twitteren Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A bejegyzésben Morawiecki Lengyelországot említette, de azt nem, hogy milyen más országokat érint a támogatást – írja a 24.hu.