„Zajlik
A lényeg

Az ukránok most már a magyarokat utálják a legjobban az EU-ból

22/03/2022 16:26

| Szerző: Klubrádió

Az uniós országok közül Lengyelország a legbarátibb, Magyarország a legellenségesebb ország az ukránok szerint, írja a Szabad Európa a Rating Ukrajnában, március 18-én felvett telefonos, reprezentatív közvélemény-kutatására hivatkozva.

A megkérdezettek 12 százaléka kifejezetten ellenségesnek látja, és csak kevesebb mint fele, 45 százalék mondta barátnak. Magyarországnál csak Kínát, Oroszországot és Fehéroroszországot ítélték ellenségesebbnek az ukránok, mondjuk az utóbbi kettőt nagyon.

Ukrajnai háború
 
 Tüzérségi támadásban megsemmisült lakóháza előtt áll egy férfi Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij
 
 

A baráti sorrend úgy néz ki, hogy a lengyeleket Litvánia, majd az Egyesült Királyság és az USA követi.

Ugyanebben a felmérésben az ukránok 93%-a hisz abban, hogy Ukrajna képes lesz visszaverni az orosz támadást. A NATO-csatlakozással kapcsolatban 44 százaléknyian támogatják, 42 százalék szerint viszont nem szabad csatlakozni, de továbbra is együtt kéne működniük az észak-atlanti védelmi szövetséggel.