„Zajlik
A lényeg

Az ukránok nem bíznak Moszkva ígéretében

30/03/2022 08:12

| Szerző: Klubrádió

12-en meghaltak és 33-an megsebesültek kedden, amikor egy orosz rakéta becsapódott egy kormányépületbe a dél-ukrajnai Mikolajiv városában.

– Már több ember hagyta el az otthonát Ukrajnában a háború miatt, mint ahányan Magyarországon élnek: Több mint 10 millió ukrán, köztük az ukrajnai gyerekek több mint fele hagyta el otthonát a háború kitörése óta – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt kedden Joyce Msuya, az ENSZ humanitárius ügyeket kezelő helyettes vészhelyzeti koordinátora. Ezek közülük az emberek közül 6,5 millióan csak a lakóhelyüket hagyták el, 3,9 millióan pedig átlépték a szomszédos országok határait is – tette hozzá.

Putyin ragaszkodik hozzá, hogy a Mariupolt védő ukránok letegyék a fegyvert: "Az ukrán nacionalista fegyvereseknek fel kell hagyniuk az ellenállással és le kell tenniük a fegyvert" – monta Putyin Macronnak egy elsősorban humanitárius problémákról tartott értekezésükön – írja a 24.hu.

– Legalább 12-en meghaltak és 33-an megsebesültek kedden, amikor egy orosz rakéta becsapódott egy regionális kormányépületbe a dél-ukrajnai Mikolajiv városában – írta meg a Guardian az ukrán katasztrófavédelem illetékeseire hivatkozva.

– Tod Wolters, az Egyesült Államok európai csapatainak vezetője, és a NATO szövetségesek legfőbb európai parancsnoka a CNN-nek azt mondta, hogy előzetesen túlbecsülték az orosz haderő képességeit, miközben alábecsülték Ukrajnát.

Ukrajnai háború
Trosztyanec, 2022. március 29. Ukrán katonák egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa előtt a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő Trosztyanecben 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij
 
 

– Kedden Törökországban tárgyalt egymással az orosz és az ukrán békedelegáció, ennek eredményéről nem sokat tudni. Az ukránok jelezték, hajlandók tárgyalni Ukrajna semlegességéről, vagyis Ukrajna nem csatlakozna a NATO-hoz, amely katonai létesítményt sem hozhatna létre a területén. Cserébe biztonsági garanciákat kérnek.
Az orosz védelmi miniszterhelyettes azt mondta a tárgyalás után, hogy Oroszország "drasztikusan” csökkenteni fogja a Kijevre és Csernyihivre összpontosító katonai tevékenységét. 

Ukrán és amerikai tisztviselők szkeptikusak, és arra figyelmeztetnek, hogy az oroszok ígérete csak újabb átcsoportosítási műveleteket leplez el.