„Zajlik
A lényeg

Boris Johnson túlélte a bizalmi szavazást

7/06/2022 07:41

Hétfőn este bizalmi szavazást tartottak Boris Johnson miniszterelnökkel kapcsolatban, aki a pandémia alatt tartott tikos bulik miatt volt kénytelen magyarázkodni. A Konzervatív Párt brit parlament alsóházi frakciója a miniszterelnök ellen indított bizalmatlansági indítványa végül elbukott, a 359 képviselőből 148-an támogatták, de 211-en kiálltak Johnson mellett a titkos szavazáson. A bizalmatlansági indítványt legalább 180 képviselőnek kellett volna támogatnia.

Downing Street-i partik
 

 
London, 2022. május 26. Boris Johnson miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből. Johnson továbbra is nagy politikai nyomás alatt van, és a britek többsége szerint le kellene mondania, mivel a közelmúltban újabb fotók kerültek nyilvánosságra egy olyan Downing Street-i partiról, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején tartottak a részvételével. A londoni miniszterelnöki hivatalban a zárlatok idején tartott partik ügyében Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője is vizsgálatot folytat. MTI/EPA/Andy Rain
Fotó: Andy Rain
 

 

Johnson a szavazás után a BBC-nek azt mondta, hogy az eredmény „extrém jó, pozitív és döntő”, szerinte azzal, hogy végre maguk mögött tudhatják ezt a szavazást, végre újra a szavazókat érintő ügyekre tudnak koncentrálni.