„Zajlik
A lényeg

Britek hozzák haza az Afganisztánban ragadt magyarokat

17/08/2021 18:41

| Szerző: Klubrádió

Britek szállítják haza az Afganisztánban kint ragadt 26 magyart, az ATV Híradó úgy tudja, hogy már rajta is vannak az egyik gépen. Szombat éjjel evakuálták őket, azóta pedig a kabuli reptéren vártak. A 24.hu szerint este indulhat el a repülőgép a magyarokkal.

A 24.hu úgy tudja, magyar idő szerint este indulhat el a repülőgép a magyarokkal, mert az indulásig még fel kell szabadítani a kifutópályát, ahol jelenleg is civilek tartózkodnak.

A Telex megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, és azt a választ kapta, hogy egy katonai szövetségesünkkel állapodtak meg a 26 ember hazaszállításáról. A tárca válasza szerint rajtuk kívül további magyar állampolgárok is jelentkeztek a Külügyminisztériumnál. „Velük is folyamatos a kapcsolattartás, számukat és kihozataluk pontos részleteit biztonsági okokra való tekintettel nem hozhatjuk nyilvánosságra” – közölték.

Az ATV Híradónak nyilatkozó nő volt párja rekedt Kabulban, elmondása szerint az érintett magyarok a holland nagykövetséget védték, fegyveres őrök voltak egy magáncég alkalmazásában. A legtöbben közülük exhonvédok, de van köztük egykori rendőr is.

A külügyi tárca legutóbbi tájékoztatása szerint e 26 ember mellett, időközben további magyar állampolgárok is jelentkeztek a külügynél, ám számukat és kihozataluk pontos részleteit biztonsági okokra tekintettel nem hozhatják nyilvánosságra.