„Zajlik
A lényeg

A kabuli reptéren vesztegel a 26 magyar

18/08/2021 10:01

| Szerző: Klubrádió

Kedden este elhagyta Afganisztánt egy C-17-es NATO-gép, amelynek fedélzetén az országban rekedt 26 magyar ott lehetett, írja a Magyar Hang cikkére hivatkozva a 444. Frissítés: a 24.hu forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a 26 magyar még mindig a kabuli reptéren vesztegel.

Kedden a hvg.hu adta hírül, hogy huszonhat magyar biztonsági szakember várja, hogy elhagyhassa a tálibok kezére került várost.

A holland védelmi minisztérium tájékoztatása megerősíti a Magyar Hang információit: a pápai NATO-bázisról két C-17-es szállítógépet igényeltek. A két repülő közül hétfőn nem sikerült az egyiknek leszállni, a második gép viszont kedden este sikeresen landolt Kabulban. A C-17-es negyven emberrel a fedélzetén hagyta el az afgán fővárost, köztük sem afgán, sem holland állampolgár nincs.

A még Afganisztánban rekedt magyarokkal folyamatosan tartja a kapcsolatot a Külügyminisztérium.

Frissítés: Habár kedden úgy tűnt, hogy elindulhat Európa felé az a 26 magyar, aki a kabuli holland nagykövetséget védte egy magáncég alkalmazásában, információink szerint továbbra is az afgán főváros repterén várnak a felszállásra. A 24.hu két forrása is beszélt velük szerda reggel, és mindketten azt mondták, hogy a reptéren vesztegelnek, de azt is hozzátették, hogy továbbra is biztonságban vannak