„Zajlik
A lényeg

Elítélték az orvost és a boncmestert, aki hamvasztásra váró holttestekből vett ki csontokat, hogy elvigye egy kurzusra

16/10/2024 16:36

| Szerző: Klubrádió

Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést szabott ki a Pécsi Törvényszék két férfira, amiért jogosulatlanul használtak fel halottakból származó csontokat oktatási célokra – olvasható a bírósági közleményben. A Pécsi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti klinikáját korábban vezető szakorvost és az egyetem patológiai intézetében dolgozó boncmestert vádolták meg. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak fellebbezést nyújtottak be.

Mint írják, a törvényszék az elsőrendű vádlottat – a klinikaigazgatót – emberi test tiltott felhasználásának bűntettében és folytatólagosan, közvetett tettesként elkövetett csalás bűntettében, a másodrendű vádlottat – a boncmestert – emberi test tiltott felhasználásának bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért az elsőrendű vádlottat 1 év 8 hónap szabadságvesztésre és 1,6 millió forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat másfél év szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság az elsőrendű vádlottnál két és fél évre, a másodrendűnél 2 évre függesztette fel a szabadságvesztés végrehajtását, amelyet, ha elrendelik, börtönben kell végrehajtani. A bíróság a másodrendű vádlottal szemben 250 ezer forint, az elsőrendű vádlott által irányított alapítvánnyal szemben körülbelül 3,7 millió forintnyi vagyonelkobzást rendelt el.

A vád szerint a klinikaigazgató megbízásából a boncmester korábban a hamvasztani kívánt holttestekből összesen legalább 320 sziklacsontot távolított el. E mögött a csont mögött van a halló- és egyensúlyozó szerv, aminek megműtéséhez a sziklacsontot a fül-orr-gégészeknek gyakran meg kell fúrniuk.

Az igazgató azért kért ilyen csontokat a boncmestertől, hogy az orvostanhallgatók és a szakorvosok gyakorolhassanak rajtuk. A csontokból körülbelül százat egy konkrét, 2019 eleji kurzusra gyűjtötte a boncmester, ezekért darabonként 2500 forint készpénzt kapott a klinikaigazgatótól.

A sziklacsontok eltávolítása több szempontból is szabálytalanul történt, mert csak patológus jelenlétében végezhették volna, a megfelelő jegyzőkönyvezés is elmaradt, ráadásul az sem volt világos szerintük, hogy az elhunytak végakarata nem ellenezte volna-e ezt.

Az ügy harmadrendű vádlottja oktatóként maga is végzett sziklacsontfúrást, külföldi tanulmányútra utazását megelőzően pedig nyolc sziklacsontot vett magához, hogy a műtéti technikákat elsajátíthassa. A bizonyítási eljárás során nem lehetett megállapítani, hogy a harmadrendű vádlott milyen eljárásrendben és mikor beszerzett csontokat vett magához, így azt sem, hogy az eltávolításukat feljegyezték-e a jegyzőkönyvekben.

Az ítélet nem jogerős, mert az elsőrendű vádlott és védője teljes körű felmentésért fellebbezett, az ügyész és a másodrendű vádlott védője a jogorvoslati nyilatkozat megtételére három napot tartott fenn. A tárgyalási jelenlét jogáról korábban lemondó másod- és harmadrendű vádlott a kézbesítést követően jogosult jogorvoslati nyilatkozatot tenni.