„Zajlik
A lényeg

Európában is megjelent a koronavírus legújabb variánsa, amivel eddig csak Afrikában találkoztak

26/11/2021 15:30

| Szerző: Klubrádió

Korábban már mi is közöltük, hogy Afrikában felbukkant egy új koronavírus-változat, a B.1.1.529, ami több mint harminc mutációval rendelkezik, és amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek, ennek következtében pedig a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés. Emiatt Izrael és Nagy Britannia is megelőző lépésként megtiltotta több afrikai országból a beutazást. Most azonban Európában is megjelent a vírusnak ez a változata, Belgiumban egy fiatal nőnél mutatták ki a B.1.1.529-et.

Belgiumban is azonosították a koronavírus B.1.1.529 nevű variánsát, amelyet nemrég Botswanában, illetve Dél-Afrikában fedeztek fel – írja a Guardian.

Egy fiatal nő szervezetében mutatták ki a legújabb vírusvariánst, aki nem volt beoltva és ugyan Dél-Afrikában nem járt, és a kontinens más, déli országaival sem volt kapcsolatban, de enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeztek tizenegy nappal azután, hogy Törökországon keresztül Egyiptomba utazott – írja a 24.hu.

Számos mutáció, ami most ebben a variánsban benne van, eddig elszórva jelent meg egy-egy változaton, most viszont egyetlen típusban egyesülnek. Nem túlzás rá a szupermutáns megnevezés – erről beszélt a lapnak Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa. A szakember szerint laikusként korai aggódni miatta.

Fotó: Pixabay