„Zajlik
A lényeg

Exit pollok: Macron nyert!

24/04/2022 20:30

Több közvélemény-kutató szerint is legalább 58%-ot ért el Emmanuel Macron a francia elnökválasztás második fordulójában, így maradhat pozíciójában.

Az Ipsos szerint 58,2%-ot, az Ifop becslései szerint 58%-ot szerzett a regnáló francia elnök a vasárnapi elnökválasztáson, mely 71,8%-os részvételt produkált. Ez francia viszonylatban alacsonynak számít, több mint 50 éve vettek részt ilyen kevesen rajta.

Az első fordulóban Macron 27,84%-ot, Le Pen pedig 23,15%-ot kapott, ők voltak a két legjobban szereplő jelöltek. Bár a második fordulóra 95%-ban Macron győzelmét jósolták, kérdéses volt, hogy a többi jelölt szavazói mennyire lesznek aktívak. A tévében tartott vita után még inkább Macron győzelmét tartották valószínűbbnek, de a 16%-os győzelem nagyobb, mint amire számítottak.

Úgy tűnik tehát, hogy nem lesz hatalmas változás a francia politikában, sem az EU-ban, és nem a szélsőjobboldali Le Pen fogja diktálni Franciaország politikáját - akinek kampányára a Mészáros Lőrinc által tulajdonolt MKB adott hitelt. Ugyanakkor öt éve csak 34%-ot kapott Le Pen, és sokat erősödött azóta.