„Zajlik
A lényeg

Fogyóban a jegybanki keret, sorra állítják le a zöld hiteleket

29/03/2022 13:19

| Szerző: Klubrádió

Az UniCredit, az Erste, a CIB és az OTP már bejelntette, hogy felfüggesztik a zöld hitelek kölcsönkérelmeinek befogadását. Fogyóban a jegybanki keret, és a már megkötött szerződések és beérkezett igénylések alapján a bankok nem akarnak túlfutni.

Fogyóban van a kedvezményes zöld lakáshitelre a jegybank által biztosított 200 milliárd forintos keret, ezért egyre több bank dönt úgy, hogy felfüggeszti az új hitelkérelmek befogadását – írja a bank360.hu.

A zöld hitelt forgalmazó bankok figyelmeztetik az ügyfeleket: az igényelt kölcsönt csak akkor tudják folyósítani, ha az igénylővel kötött kölcsönszerződés alapján az MNB visszaigazolja a szükséges keretösszeg rendelkezésre tartását. Amennyiben azonban a hitelbírálati idő alatt a jegybanki keret kimerül, akkor a bank nem tud az igényelt feltételekkel kölcsönszerződést kötni, még abban az esetben sem, ha a hiteligénylést egyébként elfogadta.

A portál szerint meglepő lenne, ha az MNB további keretet adna a 2,5 százalékos zöld hitelre, bár elvileg dönthetne úgy is, hogy további keretet ad a 200 milliárdon felül a zöld hitelekre. A Zöld Otthon Program őszi elindítása óta azonban nagyot fordult a világ, felgyorsult az infláció és ezzel párhuzamosan a jegybanki kamatemelési ciklus. Később, az infláció letörése esetén azonban erre még sor kerülhet, hiszen az alacsony energiahatékonyságú házak, lakások építésének ösztönzése továbbra is fontos cél.