„Zajlik
A lényeg

Friss: Három halottja volt a koronavírusnak tegnap

4/08/2021 11:08

| Szerző: Klubrádió

A koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap szerint kedden a:

napi új fertőzöttek száma: 59.

a napi elhunytak száma: 3.

a kórházi ellátást igénylők száma: 82.

Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 8.

Új mintavételek száma: 8089.

Az első dózissal oltottak száma: 5 632 428. Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 462 987. Eddig 27 ezren foglaltak időpontot harmadik oltásra, amit közülük 8 ezren már meg is kaptak.

Már három, a Semmelweis Egyetemhez tartozó intézményben látják el a poszt-Covid-szindrómával küzdő gyerekeket Budapesten. Ezeken a rendeléseken azokat a 18 évesnél fiatalabbakat várják, akik a koronavírus-fertőzés után hat-nyolc héttel vagy akár több hónappal is az életminőséget rontó, elhúzódó tünetekkel küzdenek. A szűnni nem akaró légúti panaszok (nehézlégzés, köhögés), a fáradékonyság és a gyengeség is ezek közé tartozhatnak, mint ahogyan a végtagzsibbadás, a fejfájás, a szívdobogásérzés, a mellkasi fájdalom is.

Az alapvető jogok biztosa egy hétvégi jelentésében jelezte, hogy több jogot is sért az a májusi Kásler Miklós-féle rendelkezés, miszerint halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra csak az mehet a magyar egészségügyben, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy ha az nincs, akkor a beteg önköltségen csináltat PCR- vagy antigéntesztet.

A kormány közleményben reagált, amelyben nem osztotta az ombudsman véleményét, sőt, úgy tűnik, inkább kormányrendeletbe foglalják ugyanazt, írja a Telex