„Zajlik
A lényeg

Gulyás: Az Egyesült Államoknak nagyobb problémái vannak a demokráciával, mint nekünk

2/12/2021 23:20

| Szerző: Klubrádió

„Nincsenek Magyarországnak olyan súlyos demokráciaproblémái, mint az Egyesült Államoknak” – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón, azzal kapcsolatban, hogy Magyarországot az EU-ból egyedüliként nem hívták meg a Joe Biden amerikai elnök által kezdeményezett demokráciacsúcsra. A miniszter trumpista konteót is említett, amikor azt mondta: „Magyarországon nem tartunk ott, hogy a választópolgárok közel egyharmada úgy gondolja, hogy a demokratikus választást elcsalták”.

„Nincsenek Magyarországnak olyan súlyos demokráciaproblémái, mint az Egyesült Államoknak. Ha tudunk segíteni, és Amerika úgy gondolja, hogy kér tőlünk jótanácsokat, akkor állunk rendelkezésre. Magyarországon nem tartunk ott, hogy a választópolgárok közel egyharmada úgy gondolja, hogy a demokratikus választást elcsalták, és remélem, hogy nem is fogunk, függetlenül attól, hogy ki nyeri a választást” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A minisztert a Joe Biden amerikai elnök által kezdeményezett, 110 országot felvonultató demokráciacsúcsról kérdezték, amelyre Magyarországot – az EU-ból egyedüliként – nem hívták meg. Erről itt írtunk bővebben.

Ahogy a Telex fogalmazott, Gulyás a Joe Biden megválasztása körüli republikánus konteót hozta fel szavai alátámasztására, ugyanis Donald Trump volt elnök sokáig nem volt hajlandó elfogadni a választás eredményét, és tömeges csalásokat emlegetett, bármiféle bizonyíték megmutatása nélkül.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, amerikai szövetségi tisztviselők szerint a 2020-as választás volt a legbiztonságosabb az ország történetében. A belbiztonsági minisztérium alatt dolgozó bizottság, a Kiber- és Infrastruktúrabiztonság Ügynökség (Cisa) felelt a választások lebonyolításának technikai részeiért, és azt írták, tisztában vannak a sok megalapozatlan állítással és téves információval a választásokkal kapcsolatban, de mindenkit biztosítanak róla, hogy biztonságos az amerikai választási rendszer. A Cisa közleménye szerint nincs bizonyíték arra, hogy bárhol töröltek volna szavazatokat a rendszerből, bárhol jogszerűtlenül változtatták volna meg valakinek a szavazatát vagy bármi más hasonló beavatkozás történt volna.

A halottak szavazásáról szóló, például Lindsey Graham republikánus szenátor által is terjesztett vádat megvizsgálva a factcheck.org konteókat vizsgáló oldal arra jutott, hogy a Trumpék által vitatott, 20 elektort adó Pennsylvaniában mindössze két ilyen esetről tudni, az egyikben az elhunyt idős hölgy Trump-támogató volt, a másiknál pedig egy regisztrált republikánus szavazó próbált néhai édesanyja nevében szavazni, sikertelenül. Georgiában, ahol a választás eredményét szintén nem fogadta el a volt elnök, szintén két ilyen eset fordult elő, erről az AP számolt be abban a cikkében, amelyben Donald Trump állításait vetette össze a tényekkel.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)