„Zajlik
A lényeg

Hárspataki Gábor történelmi bronza

6/08/2021 15:02

| Szerző: KLubrádió

Hárspataki Gábor a 75 kg-os súlycsoportban bronzérmet szerzett karatéban.

Először szerepelt az olimpia színpadán a karate mint sportág, mely igyekezett bizonyítani, hogy helye van az olimpiai versenyeken. 141 ország sportolóiból került be az a tíz karatéka, akiket két ötös csoportba osztottak, ahol körmérkőzéseken döntötték el a sorrendet. A csoportok két legjobbja jutott tovább és küzdött olimpiai éremért. 

Hárspataki Gábor a 75 kg-os súlycsoport körmérkőzéseiben először az egyiptomi Abdelaziz Abdalla ellen győzött, majd kikapott az amerikai Thomas Scott-tól. Döntetlent ért el az ukrán Sztaniszlav Horunával, és az utolsó meccsére úgy állt ki, hogy nyernie kell a továbbjutásért. A hazai pályán küzdő japán Ken Nishimura az összecsapás végéig 1-0-ra vezetett, ám az utolsó másodperc utolsó pillanatában egy rúgással 3-1-re fordította meg a mérkőzést Hárspataki, ezzel első helyen jutott tovább a csoportból.

A döntőbe jutásért a sportág legendájának és a magyar sportoló példaképének számító 36 éves azeri Agaljev 7-0-ra legyőzte, így bronzérmet kapott a 25 éves magyar sportoló, aki a második mérkőzése után törött orral küzdötte végig a versenyt.

Hárspataki Gábor olyan érmet szerzett, amire nem feltétlenül számítottak a magyar sportszeretők, olimpián ugyanis első alkalommal mutatkozott be a sportág. Fischer Mihály, a magyar olimpikon edzője a Klubrádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az elődöntő egy ajándék volt a számunkra, és bár van még hová fejlődni, most nagyon boldog ő is és tanítványa is.

2021. augusztus 06. A lényeg (2021.08.06. interjú Fischer Mihály karateedzővel)
00:44
00:00

A döntőben az olasz Luigi Busa legyőzte az azerit.