„Zajlik
A lényeg

Hason landolt egy ITM-tagokat szállító repülő

16/12/2021 16:27

| Szerző: Klubrádió

Futómű nélkül, hason csúszva ért földet a napokban a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kifutópályáján egy 150 millió forint értékű kisrepülőgép, fedélzetén a Innovációs és Technológiai Minisztérium magyar légügyi prominenseivel.

A hatósági vizsgálatok elindultak, de egyelőre senki nem akart nyilatkozni arról, miként történhetett ez meg a közlekedési hatóság egykori elnökével és az ITM vizsgáztató pilótájával – írta meg a 24.hu.

Az ilyen eseteket a légügyi szabályok szerint hivatalosan balesetnek kell minősíteni még akkor is, ha a légi jármű utasai közül senki sem sérült meg komolyabban.

A december 4-ei géptörésről furcsa módon eddig nem szivárogtak ki hírek, pedig a Debreceni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya már megindított egy eljárást légi közlekedés veszélyeztetésének gyanújával, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá tartozó légügyi hatóság is vizsgálni kezdte az eset körülményeit.

Az ügy egyébként az éppen a vizsgálatot folytató ITM számára lehet különösen kellemetlen, hiszen a portál információi szerint a baleset idején két olyan ember ült a gép pilótaüléseiben, akik a magyar légügy prominens figurái közé tartoznak.

Egyikük, Győri Gyula korábban a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) légügyi elnökhelyettesi, majd elnöki posztját töltötte be, mostanában pedig az ITM légügyi főigazgatója titulust használja a sajtónyilatkozataiban. A súlyemelői múlttal rendelkező Győri politikai karrierje a debreceni önkormányzat képviselő-testületében indult, ahol a Fidesz frakcióvezető-helyettese volt Kósa Lajos polgármestersége idején. Újabban pedig a Debreceni Egyetem Műszaki Karának repülőmérnöki kihelyezett tanszékét is irányítja.

Győrin kívül Veres Zoltán, az ismert műrepülő tartózkodott még a gépen. Veres az ITM honlapja szerint az NKH légügyi szakszolgálati hatósági főosztályának kipróbált pilótavizsgáztatója.

 
Tecnam P2006N 
 Fotó: Youtube/Illusztráció
 

A repülőgép-nyilvántartásból kideríthető, hogy az összeroncsolt HA-ENI lajstromjelű Tecnam P2006N az említett PharmaFlight flottájába tartozik. A PharmaFlightot még 2014-ben alapították Debrecenben, az 5 milliárdos beruházáshoz az Európai Unió adott 3,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást, a fennmaradó részt pedig az Eximbanktól származó kölcsönből fedezték.