„Zajlik
A lényeg

Hatósági árstop nélkül már 717 forint lenne egy liter gázolaj, sorok a kutaknál

10/03/2022 10:17

| Szerző: Klubrádió

Péntektől újabb nagykereskedelmi üzemanyagár emelés lép életbe. 

A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik azoknak a végfelhasználóknak, akik direktben vásárolnak nagykereskedőktől, írja a holtankoljak.hu. A benzin ára bruttó 46 forinttal emelkedik, a gázolaj ára pedig bruttó 77 forinttal változik.

Ha nem lennének hatósági árak, akkor az üzemanyag átlagárak az alábbiak szerint alakulnának a benzinkutakon:
95-ös benzin : 640 Ft/liter
Gázolaj: 717 Ft/liter.

Több kisebb magánbenzinkút kényszerült bezárni, vagy jelentősen csökkenteni a kiadott üzemanyag mennyiségét ellátási problémák miatt. Van olyan kút, ahol csak 5 litert lehetett tankolni, van olyan is, amely legközelebb csak március 24-re vár üzemanyagot. Sok nyitva tartó kúton hosszú sorok alakultak ki az ellátási hiánytól való félelem miatt írja a Telex.

A MOL elnöke szerint a hatósági ár miatt sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét, ezért gyorsan kifogynak a kutak. A hatósági ár miatt a nagyvállalatok csak óriási veszteséggel tudják értékesíteni az üzemanyagot a magyar benzinkutaknak. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, nincsen ellátási probléma, csak logisztikai, ugyanis a hatósági ár miatt sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét, ezért gyorsan kifogynak a kutak – írja a 24.hu.