„Zajlik
A lényeg

Karácsony: A buszokra is ki kell terjeszteni a benzinárstopot

11/03/2022 14:22

| Szerző: Klubrádió

Levelet írt Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az autóbuszokra is vonatkozzon a 480 forintos hatósági ár.

Levelet írt Orbán Viktor Karácsony Gergely, melyben azt kéri, hogy a csütörtök este bejelentett kormányrendeletben foglalt, 480 forintos hatósági üzemanyagár vonatkozzon a közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszokra is, ne csak a magyar személygépkocsikra, a 7,5 tonna alatti teherautókra és a mezőgazdasági erőgépekre – szúrta ki a 444.

A főpolgármester szerint miközben mindenkinek az lenne az érdeke, hogy minél többen használják a közösségi közlekedést, a kormány tovább bünteti az ágazatot.

"Hiába fizetik a közösségi közlekedést használók az EU legmagasabb áfáját az állami költségvetésbe, mostantól a megemelt üzemanyag-árat is fizetniük kell. Éppen ezért ma levelet írtam Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az autóbuszokra is vonatkozzon a 480 forintos hatósági ár" – jelentette be.

Megjegyezte, a szolidaritási hozzájárulás megemelésével és a helyi iparűzési adó egy részének kompenzáció nélküli elvonásával a kormányzat eddig is büntette Budapest Főváros Önkormányzatát. Az üzemanyag árának elszállása a rekorder 27 százalékos adókulcs mellett az állami áfabevételeket növeli, míg a terheket a tulajdonos helyi önkormányzatnak kell viselnie, mindenféle állami segítség nélkül.