„Zajlik
A lényeg

Két újabb majomhimlős beteget regisztráltak Magyarországon

10/06/2022 10:37

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt napokban újabb két betegnél igazoltak majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában.

Egy 35 éves, életvitelszerűen Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfinak majomhimlőre utaló tüneteik voltak. A fertőzöttek enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak elkülönítve – írja a 444.hu.

MajomhimlőEgyesült Államok, 2022. május 23. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ, a CDC által 2022. május 19-én közreadott, 2003-ban elektronmikroszkóppal készített kép a majomhimlő virionjáról az Egyesült Államokban. A biológiai minta prérikutyából származik. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. A hólyagos bőrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedő fertőzés nyugat-afrikai eredetű, és először 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlősállatról emberre, lefolyása vírustörzstől függően változik. MTI/AP/CDC
 

A majomhimlő tünetei a kezdeti szakaszban a rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen. Nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint bár a majomhimlő egyelőre nem jelent fokozott kockázatot az emberi egészségre nézve, a közegészségügyi kockázat jóval magasabb lehet, ha a vírus megtelepszik a nem endémiás országokban, és terjedni kezd.