„Zajlik
A lényeg

Kétmilliárd eurós magyar hitelkeret a cégeknek

3/03/2022 18:36

| Szerző: Klubrádió

Kétmilliárd eurós magyar programot hagyott jóvá az Európai Bizottság. Ennek lényege, hogy a kis-, közép és nagyvállalkozásokat kedvezményes hitellel segítse meg, amellyel a válság okozta beruházási hiányt mérsékelhetik. 

Az Európai Bizottság jóváhagyott egy 2 milliárd eurós magyar programot, amelynek célja, hogy beruházási támogatást nyújtson a fenntartható helyreállításhoz – írja az EUrológus. Ez kedvezményes hitelt jelent, amelyet ebben az évben lehet igényelni és a válság alatt bajba jutott vállalkozások megsegítésére lehet fordítani kedvezményes kamatozású hitelek formájában.

A programot az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret alapján engedélyezték, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy támogatást nyújtsanak a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeknek. Az ilyen jellegű finanszírozás egyébként tiltott állami támogatásnak minősülne - ez alól ad felmentést az Európai Bizottság.

"Ez a 2 milliárd eurós program segíteni fogja Magyarországot a válság okozta beruházási hiány leküzdésében, és kijelöli a gyorsabb és fenntarthatóbb helyreállításhoz vezető utat" – kommentálta a döntést Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök. Az intézkedés keretében a támogatást kedvezményes kamatozású hitelek formájában nyújtják kis-, közép- és nagyvállalkozásoknak a tárgyi eszközökbe és immateriális javakba irányuló fenntartható beruházások finanszírozása céljából, az uniós és a nemzeti környezetvédelmi célkitűzésekkel összhangban.

A programot várhatóan 500–1000 vállalat fogja igénybe venni.