„Zajlik
A lényeg

Kiderült, hogy került csempészcigi az ügyben felmentett volt MSZP-s képviselő autójába

25/08/2021 21:11

| Szerző: Klubrádió

Egy ismerőse vette és tette a csempészcigit Legény Zsolt, az MSZP volt parlamenti képviselőjének kocsijába. Az ungvári férfi ezt vallotta a bíróságon, ezért mentették fel a magyar politikust az ügyben, írja az ukrajnai Infopost akapján a Telex.

Az ukrajnai InfoPost.Media írta meg, hogy egy ismerőse vette és tette a csempészett cigarettát Legény Zsolt kocsijába. A lap szerint Legény ismerőse (egy büntetlen előéletű ungvári lakos) vallomásban erősítette meg, hogy az MSZP volt parlamenti képviselője nem tudott az autójába rejtett áruról – közölte a Telex.

Legény Zsoltnak diplomataútlevele volt, amikor az ukrán határőrök a kocsija csomagtartójában csempészcigit találtak tavaly decemberben. A határőröknek feltűnt, hogy az ukrajnai akkreditáció nélkül érkező Legény diplomata útlevelet mutat fel, de a kocsin nem volt diplomatarendszám. Amikor ki akarták nyittatni vele a csomagtartót, diplomáciai védelemre hivatkozott, így kihívták a magyar konzulátus képviselőit, és előttük nyitották fel.

Legény aznap kilépett az MSZP-ből. Később arról beszélt, hogy ő volt a legjobban ledöbbenve, hogy csempészcigi van az autóban.

Eddig nem lehetett tudni, pontosan miért mentették fel az ügyben Legény Zsoltot, de az Infopost kikérte a bírósági ítéletet. Eszerint az ungvári férfi úgy vallott, át akarta csempészni a cigit a határon, ehhez jutott eszébe, hogy van egy diplomata-útlevéllel rendelkező ismerőse. Legénytől ezért kölcsönkérte a kocsit, azzal az indokkal, hogy a rokonait akarja vele vinni egyik faluból a másikba, ekkor rejtette el a cigit a csomagtartóban. Még aznap visszaadta az autót Legénynek, aki külföldre akart vele utazni. Az Infopost szerint ez a férfi azt is vallotta, hogy megállapodott egy másik magyarral arról, hogy Magyarországon a határ átlépése után az első benzinkúton megkapja a cigit, de az kérdés – veti fel a portál –, hogy kapta volna meg, ha a cigit szállító Legény nem is tudott a kocsijában lévő dohányról.

Legényt felmentették, a magát bűnösnek valló ukrán férfit 85 000 hrivnya (körülbelül 940 ezer forint) bírság megfizetésére ítélték. A volt képviselő cigit szállító kocsiját akkor elkobozták, most azt a bírósági ítélet alapján – cigi nélkül – visszakapta.