„Zajlik
A lényeg

Kiharcolt egy döntetlent a magyar válogatott a Wembley-ben

12/10/2021 22:50

| Szerző: Klubrádió

A magyar-angolok történetében először játszott idegenben döntetlent a magyar válogatott. A vb-selejtező első félidejében Sallai 11-esére Stones válaszolt, a másodikban pedig egyik csapat se tudta megszerezni a győzelmet. Szép eredmény, de vélhetően nem sokat ér a továbbjutás szempontjából.

A házigazda angolok Eb- és vb-selejtezőkön egyhuzamban 21 mérkőzést nyertek meg hazai pályán. Utolsó csapatként Ukrajna mondhatta el magáról, hogy bár nem győzött, de legalább pontot szerzett az angolok vendégeként, még 2012 szeptemberében, amikor 1-1-re végzett a londoni vb-selejtezőn. 

Azt már talán mindenki tudja, hogy Anglia ellen idegenben 1953-ben nyertünk utoljára, igaz, abból a meccsből történelem lett, hiszen akkor győzött 6-3-ra az Aranycsapat. Legutóbb szeptember 2-án 4-0-ra nyertek ellenünk Kane-ék Budapesten, az a meccs a második félidei összeomlás mellett leginkább arról marad emlékezetes, hogy rasszista inzultusok értek több fekete játékost a lelátóról, amiért zártkapus büntetést kapott a magyar szövetség.

A mostani vb-selejtező visszavágóján biztos nem lesz ott az eddig is sérült Szalai Ádám mellett Willi Orbán visszatért klubjához, a bundesligás Leipzighez, Kleinheisler László, valamint a második számú kapus, Dibusz Dénes sérült, Botka Endre pedig eltiltott.

Labdarúgó vb-selejtezők - Anglia-Magyarország
 
Sallai Roland és az angol John Stones a labdarúgó világbajnoki selejtezők 8. fordulójában játszott Anglia - Magyarország mérkőzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 
 

A BBC beszámolója szerint körülbelül ezer magyar szurkoló látogatott ki a meccsre. Közülük többen kifütyülték a kezdőrúgás előtt a rasszizmus elleni jelképes gesztusként letérdelő angol játékosokat. A helyi rendőrség arról számolt be, hogy letartóztattak egy magyar szurkolót, aki rasszista tartalmú megnyilvánulást tett egy rendező felé, és eközben kisebb rendbontás tört ki. A tudósításban az is szerepelt, hogy a magyar szurkolók egy része (akik közül többen az ismert fekete pólót viselték) összecsapott a rendezőkkel nem sokkal a kezdés után, és a rendőrök gumibotot is bevetettek ellenük.

A meccs elején az angolok birtokolták sokkal többet a labdát, óriási meglepetésre mégis a magyarok szereztek vezetést, amikor Shaw magasra emelt lábbal eltalálta Nego fejét a 16-oson belül. A VAR szerint is büntető volt, amelyet Sallai simán belőtt, 0-1 a 24. percben. Bár a kommentátor szíve szerint lefújta volna, sokáig nem maradt így az állás, mert a 37. percben egy szabadrúgást vágott be közelről Stones, de ha ő elvéti, egy másik csapattárs is érkezett üresen a labdára, 1-1. A végén majdnem lőttek még egyet az angolok, Shaw beadását Nagy Zsolt vétette el, nem a legmagasabb játékos, Sterling fejelte kapura közelről, Gulácsi viszont jó reflexszel védett, és az ismétlés mellément.

A második félidőben se nagyon változott a meccs képe, az angoloknak több lehetőségük volt, de nem volt meg bennük az átütő erő, viszont a magyar válogatott mutatott néhány szép labdakihozatalt. Holender lövése volt a legnagyobb magyar helyzet – előtte Nagy Zsolt szerzett labdát az angol 16-osnál –, de a tekerés fölément, talán kicsit elkapkodta a Partizan játékosa. A második oldalon Sterling kapott nagyon jó kiugratást, viszont Gulácsi kivetődött elé és fogta a labdát. 

Vb-selejtező, I csoport, 8. forduló

Anglia-Magyarország 1-1 (1-1)
Gól: Stones (37.), ill. Sallai (24., 11-es)

(Kiemelt kép: MTI)