„Zajlik
A lényeg

Kivonják a külföldi katonákat Kazahsztánból

11/01/2022 11:07

| Szerző: Klubrádió

Az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) két napon belül megkezdi csapatainak kivonását Kazahsztánból - közölte Kaszim-Zsomart Tokajev, a kazah elnök kedden a parlamentben.

Tokajev hozzátette, hogy a "békefenntartó” erők küldetése sikeresen befejeződött, a kontingens fokozatos kivonása két napon belül megkezdődik, és nem tart tovább tíz napnál.

A kazah elnök azt is bejelentette, hogy Alihan Szmajilovot nevezte ki miniszterelnöknek, aki az előző kabinetben (amelyet Tokajev a múlt héten oszlatott fel, miután országszerte tüntetések robbantak ki) miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltött.

Kazah tüntetések
Almati, 2022. január 8. Fegyveres rohamrendőr tüntetőt vesz őrizetbe Almatiban 2022. január 8-án. Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozata van. Az erőszakos tüntetők több középületet kifosztottak és felgyújtottak. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök arra utasította a rendvédelmi szerveket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet. MTI/AP/Vaszilij Kresztyjanyinov
 
 

A biztonsági erők a múlt heti zavargásokkal összefüggésben 9900 embert vettek őrizetbe, a biztonsági erők részéről 16-an vesztették életüket, a további áldozatok pontos száma nem ismeretes. Korábban megjelent egy 164 fős adat, ám hivatalos megerősítés ezen a vonalon nem történt – írja a 444.hu.