„Zajlik
A lényeg

Kormányinfó az afgán helyzetről: 78 embert helyeztek biztonságba

21/08/2021 12:47

| Szerző: Klubrádió

Rendkívüli kormányinfót hirdettek szombatra az afganisztáni helyzet és a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt. Ruszin Szendi Romolusz, a hadsereg főparancsnoka közölte: eddig 78 főt helyeztek biztonságba, ez 10 családot jelent 30 gyerekkel. Gulyás Gergely miniszter azt mondta: a negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni, de az országot nem zárják le. Szóba került az augusztus 20-i, embervontatású, krómszínű turul és a guruló, arany Szent István-szobor is.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kezdte el a rendhagyó, szombati kormányinfót, amelyre a kormány pénteki döntései miatt volt szükség.

Afgán helyzet

Ruszin-Szendi Romulusz a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: közel Kabulhoz létrehoztak egy bázist, oda szállítják a kimenekített embereket. Ezidáig 78 embert helyeztek el biztonságos helyre, ez 10 családot jelent, köztük 30 gyereket. Részletesen akkor számolnak be a történtekről, ha mindenki hazaért már – tette hozzá a főparancsnok.

Gulyás Gergely ehhez annyit tett hozzá, hogy jelentős migrációs hullámra számítanak Afganisztán miatt. A környező országoknak nyújtanak támogatást, ez az egységes európai elképzelés, kvótaalapon Magyarországon senkit nem akar befogadni. Jelezte, elsősorban a magyarokat mentik ki, de ha van szabad hely az odaküldött repülőn, akkor szövetséges országok állampolgárait is szívesen elhozzák Afganisztánból.

Negyedik hullám

A kormány pénteki ülésén áttekintette a járványhelyzetet. Gulyás Gergely szerint az EU-n itt a legkedvezőbb belül a helyzet, de a negyedik hullám egyértelműen megindult, erre utaló jelek nálunk is vannak. A negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni, de el fog térni az eddigi hullámoktól. Az országot nem kell lezárni, Gulyás szerint minden ezzel ellentétes híresztelés hazugság. A kormány nem készül ilyesmire, minden változatlan marad, csak arra kérnek mindenkit, hogy ha tehetik, oltassák be magukat. A miniszter azt is közölte: hatodéves orvostanhallgatók is olthatnak a helyszínen, amikor felkeresik azokat a 65 év felettieket, akik még nem oltották be magukat. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy aki nem oltatja be magát, az jó eséllyel megbetegszik. És minden vakcina megbízható, szerinte nincs érdemi különbség az egyes oltások között.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy hamarosan újabb oltásnépszerűsítő kampány indul.

Ünnepség, huxit, minden más

„Az esztétikai vitával összefüggésben megértő vagyok” – jegyezte meg Gulyás, miután egy újságíró az augusztus 20-i felvonulás költségeiről, illetve az ott látott szobrok, alkotások további sorsáról kérdezte. Az összegről és a továbbiakról azt mondta Gulyás, nincs ezekről információja. (Pénteken az állami ünnepségen a többi közt Szent István aranyozott szobra, valamint egy krómozott turulszobor is végiggördült a látogatók előtt. Utóbbit testfestett, félmeztelen férfiak húzták végig az Andrássy úton.) Gulyás Gergely azért hozzátette: szórakoztató, amikor a Pride-on személyesen részt vevők nevezik giccsparádénak az augusztus 20-i felvonulást. Ezzel például Szabó Tímea párbeszédes képviselő posztjára reagált a miniszter.

Kijelentette: az ország érdeke az uniós tagság, senki ne vegye komolyan a huxitről szóló, sajtóban megjelenő találgatásokat. Ez annyiból érdekes, hogy erről Fricz Tamás kormánypárti politológus, a CÖF oszlopos tagja írt a Magyar Nemzetben néhány napja.

Gulyás Gergely beszélt a főváros "elhanyagolt állapotáról" és odaszúrt Karácsony Gergelynek is, pedig a kormányinfó elvileg Afganisztánról és kormánydöntésekről szólt.

(forrás: Telex, 24.hu, fotó: MTI/Balogh Zoltán)