„Zajlik
A lényeg

Kövér megint cenzúrázott: megvonta Varju képviselőtől a szót

7/06/2022 15:00

Jakab Péter, Mellár Tamás, Fekete-Győr András hiába kérdez, a kormány gyurcsányozással, önfényezéssel és személyeskedéssel reagál.

A három napos hosszú hétvége után kétnapos ülést tart a parlament. A hétvégén a nemzetközi politikában szokatlan módon Kövér László elmeállapota volt porondon, aki így felfokozott idegállapotban látott az ülésvezetésnek, és az ülés kezdetén meg is vonta a szót egy megválasztott parlamenti képviselőtőt.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2022. május 9. Varju László, a DK képviselője napirend után szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

A DK-s Varju László napirend előtti felszólalásában a tervezett megszorítócsomagról beszélt, hogy a kormány adókat emel, közben az infláció megfékezéséért semmit nem tud tenni. Azt mondta, amikor a repülőjegy ára, a lakáshitelek törlesztője nő, az nem rezsicsökkentés, hanem rezsiemelés. A kórházakat bezárják, van olyan település, ahol már szülni is csak meghatározott napokon lehet, a közszolgák felmondásra készülnek.

„Magyarország bajban van, a Demokratikus Koalíció szerint a kormány tökéletesen lejáratta az országot.” Varju újra törvénytelennek nevezte az Orbán-kormányt, mire Kövér László házelnök megvonta tőle a szót. Varju kiabálva fejezte be a felszólalását, de Kövér azt mondta, felszólalása második fele nem hangzott el, írja a Telex.hu.

„Nem minősítheti törvénytelennek Magyarország kormányát, hiszen akkor az ön mandátuma is törvénytelen” – mondta Kövér, aki a saját maga megfogalmazása szerint nem fogja megengedni, hogy Magyarország alkotmányos rendjét kétségbe vonják.

Varjunak Tállai András államtitkár "válaszolt", aki szerint rendben van a magyar gazdaság, amikor pedig Gyurcsány Ferenc kormányzott, minden rosszabb volt. Tállai azt is vitatta, hogy a tervezett kormányzati csomag megszorítás lenne. 

Mellár Tamás (Párbeszéd) szerint a kormány bejelentett egy megszorítócsomagot, amelynek nagy részét az állampolgárok fizetik majd meg, és a következő évre is megszorítások várhatók, amelyek összességében meghaladják majd a Bokros-csomag volumenét, írja az MTI. Szerinte sok múlik azon, mit szólnak mindehhez az emberek, de ha bele is egyeznek mindebbe, az majd sodródásnak lesz nevezhető fejlődés helyett, és biztosan nem lesz magyar felzárkózás az EU-ban, hanem sereghajtó marad Magyarország.

Az MTI még nem közölte, de a Telex szerint Jakab Péter jobbikos frakcióvezető is felszólalt, és azt mondta, „az ország legszegényebb településén, Csenyétén egy ember kivételével mindenki a Fidesz-KDNP-re szavazott, és Jakab szerint ebből a Fidesz levonta a tanulságot: tartsd szegénységben a népet, és sikeres leszel.

„Tudják mennyi Csenyétén az átlagos jövedelem? 36 ezer forint. A miniszterelnök gumicsizmája kétszer ennyit ér” – mondta Jakab. A politikus Angela Merkellel példálózott, aki több mint 10 éven át vezette Németországot, de nem szegénységben tartott a választóit.

„Megmondtam, ha mi jövünk, akkor a tolvajok fognak fizetni, ha a tolvajok maradnak, akkor meg az emberek.” De Jakab szerint maradtak a tolvajok, és most az emberek fognak fizetni.

Rétvári Bence államtitkár "válaszában" a kormány eredményeit sorolta, csökkent a munkanélküliség, csökkent az szja, nőttek a családteremtési támogatások, csökkent a bűncselekmények száma, ingyenesek lettek a tankönyvek, ingyenes gyermekétkeztetési keret van. „De ha nekem nem hisz, akkor higgyen új barátjának, az Eurostatnak” – mondta, majd az EU hivatalos statisztikáit kezdte sorolni, végül Gyurcsány Ferenc kormányzását kritizálta. Rétvári szerint Jakab csak bejött a parlamentbe, hogy felpaprikázva elmondja beszédét, és meglegyen a napi Facebook-videó, jöjjenek a lájkok.

Fekete-Győr András szerint az Orbán-csomag történelmi léptékű megszorító-csomag, aminek költségeit minden magyar ember fogja megfizetni, a nagyvállalatok ugyanis át fogják hárítani az emberekre a rájuk kirótt terheket, és a tervezett adóemelések a gazdaság fehérítése ellen hatnak. Szerinte a kormánynak meg kellene mondania, mire használják majd a többletforrásokat. "Talán arra, hogy a kormány választási költekezése által okozott lyukakat betömjék a költségvetésben?" – tette fel a kérdést, kiemelve, hogy a fideszes építőipari cégeknek bezzeg nem kell majd különadókat fizetniük.

Fürjes Balázs államtitkár "válaszolt": az önök neve Momentum, és a momentum legjellemzőbb jellemzője, hogy gyorsan elmúlik. Ezután a párt belső ügyeiről beszélt, a kérdésre érdemben nem válaszolt, írja a Telex.