„Zajlik
A lényeg

Külföldre látogató magyar újságírókat figyeltetett meg a külügy

9/06/2022 08:00

A helsinki magyar nagykövetségtől kezdve Londonig 27 magyar diplomáciai állomást utasítottak arra, hogy anyagokat gyújtsenek a célországban járt magyar újságírókról, civil aktivistákról, és legalább 11 nagykövetség teljesítette is a feladatokat, írja a Direkt36.

Az civilek, újságírók utazásairól beszámolók készültek, de a Magyarországgal kapcsolatba kerülő újságírókról, például Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral interjút készíteni szándékozó újságíróról is háttéranyagokat küldtek. "Az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét, információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól, miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik."

A finnországi magyar nagykövet által 2020. június 3-án Budapestre küldött diplomáciai távirat például tételesen felsorolja, merre jártak, és még azt is megjegyzi, hogy egy olyan finn doktorandusszal találkoztak, aki „alapvetőn a magyar kormánnyal kritikus véleményeket szokott megfogalmazni”.

 
Menczer Tamás
 
Menczer Tamás államtitkár, Facebook
Facebook
 

 

A táviratokat az oknyomozó portál a Társaság a Szabadságjogokért segítségével perelte ki közérdekű adatigénylési perben. A lap emlékeztetett, hogy "a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) még 2020 nyarán utasította az Európai Unióban működő magyar nagykövetségeket, nézzenek utána, hogy a fogadóország szervezett-e az elmúlt években szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak (...) az utasítást valójában Szijjártó bizalmi embere, Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára adta ki".

Athén és Nicosia, Berlin, Hága, Helsinki, Koppenhága, Ljubljana, Madrid, Párizs, Varsó, Zágráb – valamint az EU-ból frissen kilépett London is jelentett. Itt találhatók a táviratok.