„Zajlik
A lényeg

Kurz távozása után az új osztrák kancellár is lemondott

2/12/2021 20:18

| Szerző: Klubrádió

Csütörtökön lemondott Alexander Schallenberg osztrák kancellár – jelentette az osztrák közszolgálati média. Schallenberg nem egészen két hónappal korábban, október 11-én lépett hivatalba, azt követően, hogy elődje és párttársa, Sebastian Kurz távozott hivatalából. Kurz, aki ellen korrupció miatt folyik vizsgálat, szintén csütörtökön jelentette be, hogy hátat fordít a politikának.

„Biztos vagyok abban, hogy mindkét hivatalnak – a kormányfői posztnak és az elnökségnek Ausztria legerősebb pártjának élén – gyorsan egy kézben kell egyesülnie” – mondta Schallenberg csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. Állítása szerint sohasem volt célja, hogy az ÖVP-t vezesse, és ha kiderül, ki követi Kurzot a pártelnöki poszton, azonnal átadná neki a kormányfői hivatalt is.

Az Osztrák Néppárt vezetését várhatóan Karl Nehammer belügyminiszter veszi át, a Die Presse pedig már délelőtt arról írt, hogy a kancellári székben is leválthatja Nehammer a posztot ideiglenesen átvevő Schallenberget – összegzi a Telex.

Alexander Schallenberg külügyminiszter volt, október elején vette át a kormányfőséget, miután Sebastian Kurz lemondott a kancellári posztról. Ahogy a portál felidézi, az exkancellár ellen súlyos vádak robbantak: hűtlen kezelés, megvesztegetés, kenőpénzeken keresztül befolyásszerzés, és manipulált közvélemény-kutatások miatt kezdett el nyomozni Kurz és köre ellen a Gazdasági- és Korrupciós Ügyészség.

EU-csúcs Brüsszelben
 
Kurz hátat fordít a politikának. Fotó:MTI/EPA/Julien Warnand

Eddig úgy tűnhetett, hogy Sebastian Kurz egyfajta „árnyékkancellárként” továbbra is meghatározó szerepben marad az osztrák politikában, hiszen a pártelnöki és a frakcióvezetői posztot megtartotta. Azonban csütörtök délelőtt váratlanul bejelentette: minden tisztségéről lemond, és visszavonul a politikától. Állítása szerint idejét most nagyrészt családjával, és néhány nappal ezelőtt született gyermekével szeretné tölteni. „Sem szent, sem bűnöző nem vagyok” – mondta Kurz. 

Azt nyilatkozta: az elmúlt hetek, hónapok támadásai után úgy érezte, vadásznak rá, ő maga pedig már nem érzi a politika örömét, és nem tud 100 százalékos teljesítményt nyújtani, ahogy eddig. Ennek ellenére a politikus továbbra is azt állítja, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban, sőt: várja a napot, amikor bebizonyíthatja ártatlanságát.

A gyanú szerint az ÖVP, illetve Sebastian Kurz és környezete 2016-ban manipulálta az Österreich című bulvárlapban megjelent közvéleménykutatási adatokat, és ezek megjelentetését a néppárti vezetésű pénzügyminisztérium közpénzből fedezte. Az ügyészség szerint a minisztérium ezzel több mint 1,3 millió eurónyi (kb. 470 millió forintnyi) közpénzt fordított pártcélokra. Az ügyészség szerint Kurz mozgatta a szálakat.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna)