„Zajlik
A lényeg

„Lehet, hogy sem az ellenzék, sem a Fidesz nem szerez többséget”

3/04/2022 20:48

| Szerző: Klubrádió

Nagyon érdekes konstrukciók is előállhatnak még az idei választás után – mondta Barabás Richárd párbeszédes politikus.

Előfordulhat, hogy az ellenzéki szövetségnek és a Fidesznek sem lesz többsége az új parlamentben, nagyon érdekes konstrukciók is előállhatnak még az idei választás után – mondta a Klubrádiónak Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért tagja, Újbuda (Budapest XI. kerület) kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere. A politikus abban biztos, hogy a Fidesznek nem lesz ismét kétharmados törvényhozási többsége, de szerint ezen túl bármit állítani a jövőről, egyelőre csak madárjóslás lenne.

A Klubrádiónak az Egységben Magyarországért vasárnap esti választási eredményváró rendezvényén nyilatkozott Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője, valamint Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő is.

 
Barabás Richárd
 Forrás: Wikipédia
 

A Medián utolsó választás előtti reprezentatív közvélemény-kutatása továbbra is Fideszes győzelmet jelez előre. Eszerint 121-77 lesz mandátumok aránya a kormányoldal és az ellenzéki összefogás között, valamint egy a német nemzetiségi mandátumot is kiosztanak. Az RTL Klub esti Híradójában közöltek szerint választani tudók aránya 49-41 százalék a Fidesz javára, az előző felméréshez képest szűkült az olló. A Medián továbbra is azt méri, hogy a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt nem kerül be a törvényhozásba.  Itt a DK 21, a Jobbik 16, a Momentum 15, az MSZP 12, a Párbeszédé 8 mandátummal számolhat, az LMP 5 mandátumot kap a felmérés alapján 

Fél órával az urnák zárás előtt 67.8 százalékos részvétel volt a parlamenti választáson, ami nagyjából fél százalékkal marad el  a négy évvel ezelőtti adattól. Budapesten a szavazásra jogosultak 72.35 százaléka adta le a voksát, itt 0.4 százalék az elmaradás a 2018-as részvételhez képest. A megyék közül jól teljesített Vas megye csaknem 72.5 százalékkal, míg Borsodban  62 százalék volt a részvételi arány este fél 7 -ig.