„Zajlik
A lényeg

Lemondatná Márki-Zayt a vásárhelyi Fidesz

16/12/2021 15:42

| Szerző: Klubrádió

Cseri Tamás fideszes képviselő szerint a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester méltatlanná vált a tisztségére, mert nem tett eleget két, őt elmarasztaló jogerős bírósági ítéletnek, és nem hozott nyilvánosságra egy-egy közleményt. Márki-Zay Péter úgy reagált: Cseri Tamásnak is nyilvánosságra kell hoznia egy közleményt, mert valótlanságot állított az önkormányzat anyagi helyzetéről.

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa – Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester méltatlanságának megállapításának kérte a hódmezővásárhelyi közgyűlés ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottságától Cseri Tamás (Fidesz) a képviselő-testület csütörtöki ülésén. Erről a hvg számolt be.

A képviselő azt indítványozta, a bizottság döntsön arról, hogy Márki-Zay Péter méltatlanná vált a polgármesteri tisztségre, mert nem tett eleget két, őt elmarasztaló jogerős bírósági ítéletben előírtaknak.

Cseri Tamás azt mondta: a bíróság – a hódmezővásárhelyi kórház, illetve Havasi Katalin orvosigazgató, a Fidesz helyi elnöke által indított – személyiségi jogi perben jogerősen sérelemdíj megfizetésére és elégtétel adására kötelezte Márki-Zay Pétert. A bíróság előírta a polgármesternek, hogy 15 napon belül saját költségén hozzon nyilvánosságra egy-egy közleményt. Ez annak ellenére nem történt meg, hogy az egyik ítélet jogerőre emelkedése óta mintegy két év eltelt.

A fideszes képviselő közölte: a méltatlanság megállapítása esetén a közgyűlésnek döntenie kell a polgármester megbízatásának megszüntetéséről, és szerinte ez már január elején megtörténhet. Így Márki-Zay Péter idejét az országos kampányra fordíthatná, az általa – a képviselő szerint – elhanyagolt polgármesteri munka helyett.

Márki-Zay Péter azt mondta, a kampányesemények idejére szabadságot vesz ki, erről pontos nyilvántartás készül. A polgármester azt is közölte, Cseri Tamásnak is nyilvánosságra kell hoznia egy közleményt, mert valótlanságot állított az önkormányzat anyagi helyzetéről.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Ujvári Sándor)