„Zajlik
A lényeg

Levélben küldték el a Honvédkórházból a világhírű idegsebészt

8/06/2022 13:09

| Szerző: Klubrádió

Hudák Istvánt a világ minden tájára hívják operálni, professzorok lesik a mozdulatait, hogy megtanulják az általa kifejlesztett módszereket. Neki sikerült elkülöníteni a bangladesi ikrek összenőtt agyi ereit, ami lehetővé tette a koponyák szétválasztását. Két évvel ezelőtt magas állami kitüntetésben részesítették, most pedig egy postán feladott levélben bontották fel a szerződését a Honvédkórházban – írja a Válasz Online.

Hudák István idegsebész a Válasz Online-nak elmondta, hogy nem találta okát, miért küldték el minden figyelmeztetés nélkül a Honvédkórházból, egyszer csak kapott postai úton feladott levelet, hogy megszüntetik a szerződését: "Csak jött a levél, hogy megszüntetik a szerződést, pedig a parancsnok korábban személyesen tüntetett ki; Cornelius-díjat kaptam és a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését adományozták nekem" – mondta. Hozzátette, hogy "érkezett egy másik orvos a Honvédkórházba, az én szerződésemet pedig megszüntették. Van egy ismert módszer, rotációnak hívják. Hatalomtechnikai módszer, azt jelzi: nincs pótolhatatlan ember. Ismerem, Pécsett is ez történt, új vezető jött az idegsebészetre, nekem pedig húsz év után el kellett onnan jönnöm". 

A történtekkel kapcsolatban megjegyezte, kellemetlenül érintette az eset, de igyekszik a jó oldalát nézni, hiszen „a világon mindenütt élnek beteg emberek, akik segítségre várnak. Teljesen mindegy, hogy magyar vagy német, holland, dán beteget operálok. Szeretem Magyarországot, nagyon szeretem, de egy orvosnak nem szabad idegesen bemennie a műtőbe, ha sikeresen akar operálni" – fogalmazott.

A Honvédkórháztól elment a kedve, valószínűleg külföldre megy, de mindent megtesz, hogy valahogy folytathassa a magyarországi praxisát.

Újabb sikeres műtétet végeztek el a bangladesi sziámi ikrek
Budapest, 2018. augusztus 23. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány által közreadott képen a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpár szétválasztásán dolgozó magyar orvosok, Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely (b-j) 2018. augusztus 23-án. A szervezet tájékoztatása szerint az orvostudományi áttörést jelentő agyi érszakasz-szétválasztás második lépésére augusztus 19-én került sor Bangladesben: újabb eret zártak el, megkönnyítendő a kétéves ikrek, Rabia és Rukia koponyájának végleges szétválasztását. MTI Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány