„Zajlik
A lényeg

Először lesz magyar parancsnoka a koszovói NATO-missziónak

26/08/2021 13:48

| Szerző: Klubrádió

Magyarország 1999-es NATO-csatlakozása óta most először lehet magyar parancsnoka ennek a műveletnek.

Magyar parancsnoka lesz egy évig a koszovói NATO-missziónak, mondta az MTI-nek szerdán Kajári Ferenc vezérőrnagy, aki ősztől a koszovói békefenntartók (KFOR) vezetője lesz.

Kajári a KFOR állományát adó huszonhét ország (19 NATO-tag és 8 partnerország) katonájának a parancsnoka lesz. Az állomány jelenleg mintegy háromezer-ötszáz emberből áll, ennyien vannak a műveleti területen. A hadszíntéren lévők számát tekintve Magyarországé a harmadik legnagyobb csapat. A honvédség 1996 óta vesz részt béketámogató műveletekben, a magyar katonák jól felkészültek, kiválóan hajtják végre feladatukat – mondta a vezérőrnagy.

Áder János tábornoki kinevezéseket adott át
Budapest, 2021. március 12. Áder János köztársasági elnök vezérőrnaggyá lépteti elő Kajári Ferenc dandártábornokot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat igazgatóját a Sándor-palotában 2021. március 12-én. A háttérben Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, Haszonicsné dr. Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b-j). MTI/Bruzák Noémi
 
 

Kajári elmondta, hogy a KFOR a NATO leghosszabb ideje - 1999 óta - tartó és egyben legsikeresebb művelete. A KFOR legfontosabb feladatának nevezte a békés és biztonságos környezet fenntartását, valamint a mozgásszabadság biztosítását Koszovó valamennyi polgárának. Azt mondta, a Balkánon a biztonsági helyzet jelenleg stabil, de törékeny. A koszovói rendvédelmi szervek feladata az esetleges rendbontások felszámolása, a békés, biztonságos környezet biztosítása. Úgynevezett második reagáló szervezet az Európai Unió jogállamisági missziója, az EULEX. Ha pedig az első két erő nem képes megoldani a problémákat, akkor harmadik reagáló erőként lép be támogatóként a KFOR – írja a 444.hu.