„Zajlik
A lényeg

Márton Vivanának a döntő volt a legkönnyebb, testvére is ígért egy olimpiai aranyat

10/08/2024 07:11

| Szerző: Klubrádió

Márton Viviana, a tekvondósok 67 kilogrammos súlycsoportjának olimpiai bajnoka szerint lépésről lépésre, mérkőzésről mérkőzésre haladt előre pénteken, és a nap végére minden tökéletesen alakult a számára. Ikertestvére, Márton Luana szerint a következő olimpián ő is megcsinálja, amit Viviana.

A legnagyobb álma volt ide eljutni, mondta pénteken megszerzett olimpiai bajnoki címéről a döntő után újságíróknak Márton Viviana, aki a tekvondósok 67 kilogrammos súlycsoportjának legjobbja lett a párizsi játékokon.

A Madridban élő 18 éves magyar versenyző azt nyilatkozta, az ötkarikás diadal ikertestvérével közös céljuk volt gyerekkoruk óta, s ezt közösen élték át, mivel a tavaly világbajnoki címet nyert Luana a helyszínen szurkolt és segítette őt.

„Luana minden meccs előtt elmondta, hogy figyeljek oda, legyek erős és gyors, végig koncentráljak és azt, hogy én vagyok a legjobb” – mondta Márton Viviana. A döntő utáni ünneplésére is beszélt. „A tánc ösztönösen jött. Nagyon szeretem, ha mindenki megőrül, és táncol velem. Főleg ebben a pillanatban. Ebben táncolni kellett.”

Párizs 2024 - Tekvondó - Márton Viviana aranyérmes
 
Az aranyérmes Márton Viviana a női tekvondósok 67 kilogrammos versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 9-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Az egész nap zajló mérkőzéssorozatáról elmondta, az első mérkőzésén az elefántcsontparti Ruth Gbagbi ellen nagyon kellett koncentrálnia, kemény csata volt, de a legnehezebbnek az amerikai Kristina Teachouttal szembeni negyeddöntőt, illetve a belgák első kiemeltjével, Sarah Chaarittal vívott elődöntőt nevezte.

Mindegyik meccs nehéz volt. Az első sem volt könnyű, figyelni kellett, de a második és a harmadik mérkőzés volt a legkeményebb és a harmadikon fáradtam el a legjobban. Az amerikai lány hasonló stílusú volt, mint én, a belga elleni elődöntőben pedig nagyon fontos pillanatok voltak és nem hibázhattam egyet sem” – mondta fel az UTE sportolója, aki elárulta azt is, hogy a fináléban érezte, hogy erősebb szerb riválisánál, aki nem tudott vele mit tenni. „A finálé volt a legkönnyebb, de oda kellett állnom rendesen és nem nyugodhattam meg egy pillanatra sem.”

Megjegyezte azt is, hogy reggel, amikor felkelt, még nem tudta, mi fog történni, de bízott magában. „Csak odamentem, csináltam és menet közben éreztem, hogy minden jól megy és ez megvan.”

„Az egész versenynapon, minden meccsen lépésről lépésre mentem, minden tökéletesen kijött. Amikor bejut az ember a döntőbe, akkor egy kis teher lekerül róla, de én akartam az aranyérmet, és élvezni a döntőt az első pillanattól az utolsóig” – mondta a Márton Viviana, aki elárulta, az elődöntője után még aludt is egy kicsit, hogy kipihent legyen a döntőre.

A Tenerifén született, ezért a magyar mellett a Kanári-szigetek zászlajával ünneplő Márton Viviana azért is örül a sikernek, mert szerinte ezzel Magyarországon is növekedni fog a tekvondó népszerűsége.

Párizs 2024 - Tekvondó - Márton Viviana aranyérmes
 
 Az aranyérmes Márton Viviana (b) és finn edzője, Suvi Maarika Mikkonen a női tekvondósok 67 kilogrammos versenyének döntője után a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 9-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

A sportág első magyar olimpiai érmesének testvére, Luana elárulta, hogy lényegesen jobban izgult Vivianánál a nap során.

„Minden meccse után iszonyatosan fájt a fejem, a hangom pedig már teljesen elment, annyit kiabáltam, de nagyon boldog vagyok. Los Angelesben én is megcsinálom” – utalt arra, hogy a mostani játékokról lemaradt, de a 2028-as olimpián már ott akar lenni, sőt, aranyat szeretne.

Márton Viviana edzője, Suvi Maarika Mikkonen szintén boldogan és elégedett értékelt a nap végén. Amint mondta, kemény meccsei voltak tanítványának, aki végig nagyon koncentráltan és remekül küzdött. Arra a kérdésre pedig, hogy egy nappal ezelőtt gondolta volna, hogy aranyéremmel zárul a péntek, egyértelmű igen volt a válasza.

„Vivianán már régóta látszik, hogy nagyon sok van benne. Tehetséges és jó értelemben vett őrült” – jegyezte meg a korábbi kiváló versenyző.

Márton Viviana a magyar tekvondó történetének első olimpiai érmét nyerte, egyúttal a párizsi magyar küldöttség 15. dobogós és ötödik első helyezését érte el. Pénteken ez volt a hatodik magyar medál a párizsi játékokon, ilyenre legutóbb a 2000-es, sydneyi olimpia zárónapján volt példa.

(via MTI, 24.hu)